Cikkek a(z) Működése és Hasnyálmirigy kategóriából

A hasnyálmirigy működése következtében a közös epevezetéken keresztül emésztőenzimek kerülnek a patkóbélbe. Ezen enzimek felelősek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásáért. A hasnyálmirigy működése az emésztés mellett a szervezet cukorháztartására is hatással van. Itt termelődik ugyanis az inzulin, a glükagon. Az inzulin a vércukor csökkentéséért, míg a glükagon annak növeléséért felelős.

A hasnyálmirigy erősítése

A hasnyálmirigy erősítése

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy minden fő és járulékos szervünk megfelelően végezze el feladatát, zökkenőmentesen működjön. Ha valamelyik szervünk nem működik megfelelően, az kihathat más szervünk működésére is. Fontos feladatunk, hogy karban tartsuk és erősítsük szerveinket, mielőtt bekövetkezik a baj és megbetegedünk. A hasnyálmirigy sok feladatot teljesít, amelynek hiányát keserves… Tovább: A hasnyálmirigy erősítése»

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

A hasnyálmirigy belső és küldő elválasztású mirigyként egyaránt működik. Belső elválasztású mirigyként olyan létfontosságú hormonokat termel, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin, külső elválasztású mirigyként pedig emésztőenzimeket. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek a fehérjék lebontásában játszanak elengedhetetlen szerepet, és még sok más fontos élettani funkciójuk is van. A… Tovább: Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek»

A hasnyálmirigy önemésztése

A hasnyálmirigy önemésztése

A hasnyálmirigy megbetegedése komoly károkat okozhat szervezetünkben, mivel olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint az emésztőenzimek termelése, valamint a hormontermelés. Ettől függ a szervezet szénhidrát-háztartásának egyensúlya, a cukrok, zsírok és fehérjék lebontása az emésztőenzimek segítségével. A hasnyálmirigy önemésztő mechanizmusa akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy vezeték elzáródik, és a hasnyálmirigy megtelik… Tovább: A hasnyálmirigy önemésztése»

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

A hasnyálmirigy vezeték elzáródása általában akut hasnyálmirigy gyulladást okoz. A hasnyálmirigy legfőbb feladata, mind tudjuk, az inzulintermelés és az emésztőenzimek termelése. Az emésztőenzimekből álló hasnyálmirigy váladéknak a hasnyálmirigy vezetéken keresztül el kell jutnia a nyombélbe, ahol elvégzi a feladatát, a cukrok, szénhidrátok, zsírok lebontását, de ha a vezeték elzáródik, és… Tovább: Hasnyálmirigy vezeték elzáródás»

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

A hasnyálmirigy serkentése

A hasnyálmirigy serkentése

A hasnyálmirigy nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben, nélküle nagyon sok problémával kellene szembenéznünk: cukorbetegséggel, immunrendszeri gyengeséggel. Az immunrendszerünk serkentéséért viszont mi is tehetünk. Hogy megőrizzük a hasnyálmirigy épségét, kerüljük a nagy lakomákat. A cukrok, szénhidrátok és zsírok nagymértékben nagyon károsak, és az immunrendszer csökkent működéséhez vezethetnek. A hasnyálmirigy serkentéséért… Tovább: A hasnyálmirigy serkentése»

A hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladékának igencsak fontos szerepe van abban, hogy az emésztés teljes legyen. A hasnyálmirigy felelős az emésztőenzimek termeléséért, ami később lebontja a zsírokat, a cukrot és a szénhidrátokat. Ezek az enzimek nagyon hatékonyak, és ezt tartalmazza a hasnyálmirigy váladék is. A hasnyálmirigy váladékban emésztőenzimek és egy olyan anyag van,… Tovább: A hasnyálmirigy váladéka»

Hasnyálmirigy vezeték tágulat

Hasnyálmirigy vezeték tágulat

A hasnyálmirigy vezeték elváltozása, így a hasnyálmirigy vezeték tágulat is, többnyire a káros életmódnak tudható be. A rendszeres alkoholfogyasztás, a nagy lakomák, állati eredetű táplálékok túlzott bevitele, a szénhidrátok és cukrok mind olyan tényezők, amelyek előbb-utóbb olyan elváltozásokat okoznak a szervezetben, amelyek véglegesek maradnak. Amennyiben meg szeretnénk előzni ezt, mindenképp… Tovább: Hasnyálmirigy vezeték tágulat»

Amikor a hasnyálmirigy nem működik

Amikor a hasnyálmirigy nem működik

A hasnyálmirigy olyan létfontosságú szerv, amelynek működése elengedhetetlen a különböző tápanyagok (fehérjék, lipidek, vitaminok, zsírok stb.) lebontásához, valamint a vércukorszint megfelelő szinten tartásához. Ha a hasnyálmirigy nem működik, először emésztési zavarok lépnek fel cukorbetegség kíséretében, majd súlyosabb problémák is megjelennek. A hasnyálmirigy működésének leállása egy folyamat eredménye, mely folyamat első… Tovább: Amikor a hasnyálmirigy nem működik»

A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata

A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata

A hasnyálmirigy, latin nevén pancreas, olyan külső (exokrin) elválasztású mirigy, amely egyben belső (endokrin) elválasztású is. Külső elválasztású mirigy mivoltából adódóan a pancreas az általa termelt hasnyálmirigy nedv segítségével azokat a tápanyagokat bontja le, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez (fehérjék, vitaminok, lipidek stb.). Belső elválasztású mirigy tulajdonságából fakadóan a hasnyálmirigy számos… Tovább: A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata»

Oldal 1 - 41234
Hasnyálmirigy 2024