Hírek szervezet és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy egy igen kis szerv a hasüregben, működése mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk számára. Mind külső, mind belső elválasztású mirigyként funkcionál. A hasnyálmirigy feladatai közé tartozik, külső elválasztású mirigyként a táplálék feldolgozása és lebontása. A benne lévő enzim a fehérjéket, cukrokat és zsírokat bontja le. Belső elválasztású funkcióját tekintve viszont… Tovább: A hasnyálmirigy feladatai»

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő, mindössze 70-100 grammos, lapos szerv, mégis megfelelő működése életbevágóan fontos a szervezet szempontjából. A hasnyálmirigy elváltozásai leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás hatására következnek be, ritkábban mellékpajzsmirigy túltengése miatt vagy egyéb rendellenességekből adódóan. A hasnyálmirigy elváltozásai hasnyálmirigyrák formájában is jelentkezhetnek, mely egy igen kóros és… Tovább: A hasnyálmirigy elváltozásai»

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

A hasnyálmirigy által termelt enzimek nélkülözhetetlenek az emésztésben, a tápanyagok lebontásában, így a szervezet megfelelő működésében is. Lebontják, és a szervezet számára felhasználhatóvá teszik a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. Az enzimek közül meg kell említenünk a zsírok bontásáért felelős lipázt, amely a triglicerideket zsírsavakra bontja. A hasnyálmirigy gyulladása esetén ezen… Tovább: Hasnyálmirigy által termelt enzimek»

A hasnyálmirigy problémák lelki okai

A hasnyálmirigy problémák lelki okai

A hasnyálmirigy megbetegedésekben olykor nagy szerepe van a mentalitásnak is. Napjainkban a sok negatív hír, a stressz, a hajtás nagyon sok embernél olyan mentális problémákat okoz, amelyek az egészségre is kihatnak. Bizonyított tény, hogy aki negatívan gondolkodik, passzív, és mindenben a rosszat látja, az hamarabb megbetegszik, mint egy boldog ember…. Tovább: A hasnyálmirigy problémák lelki okai»

Hasnyálmirigy 2024