Hírek működése és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése nem túl bonyolult, mégis nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk szempontjából. Felépítését tekintve a hasnyálmirigy mirigyekből és szigetsejtekből épül fel. A mirigyek termelik az emésztőenzimeket, a szigetsejtek pedig a hormonokat, pontosabban az inzulint, a glukagont és a szomatosztatint. A hasnyálmirigy felépítését és működését vizsgálva még… Tovább: A hasnyálmirigy felépítése és működése»

Hasnyálmirigy, vérvétel

Hasnyálmirigy, vérvétel

A hasnyálmirigy gyulladásnak több típusa is van, akut és heveny formájában is kialakulhat, de a legtöbb esetben kezelés hatására nyomtalanul meggyógyul. Amikor hasnyálmirigy gyulladás lép fel, legtöbbször ez a hasnyálmirigy csökkent működését okozza. Ilyenkor leesik az inzulinszint és megnövekszik a vércukorszint, így amikor hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségről van szó, mindenképp szükséges… Tovább: Hasnyálmirigy, vérvétel»

Hasnyálmirigy nélkül lehet élni

Hasnyálmirigy nélkül lehet élni

Daganatos megbetegedésnél az esetek nagy részében szükségessé válhat a hasnyálmirigy eltávolítása. Ilyenkor az emberek többségének az az első kérdése, hogy hasnyálmirigy nélkül lehet-e élni. Erre a kérdésre határozott igen a válasz. Most már nagyon jó gyógyszereket lehet kapni annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges, pótolni lehessen a hasnyálmirigy funkcióit. Bár… Tovább: Hasnyálmirigy nélkül lehet élni»

Hasnyálmirigy sorvadás

Hasnyálmirigy sorvadás

A hasnyálmirigy sorvadás, orvosi nyelven hasnyálmirigy atrophia, napjaink egyik elterjedt betegsége. Legtöbben CT-vizsgálatkor szereznek tudomást arról, hogy valami nincs rendben, ugyanis a hasnyálmirigy kisebb, mint kellene. Ez utalhat rákra is, de a legtöbb esetben csak sorvadásról van szó. A hasnyálmirigy sorvadást nagyon sok tényező okozhatja, de főként a dohányzás, az… Tovább: Hasnyálmirigy sorvadás»

Hasnyálmirigy 2024