Hírek hasnyálmirigy és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy fej daganat

Hasnyálmirigy fej daganat

A hasnyálmirigy fej daganat (pancreasfej malignus exocrin tumora) egy rákos megbetegedés, mely férfiaknál 30 éves kortól, nőknél 60 éves kortól jelentkezhet, ám mint mindenben, itt is akadhatnak kivételek. Ez a fajta tumor semmilyen hormonális aktivitást nem mutat. Sajnos ez a második leggyakoribb rákos elváltozás, mely az idő előrehaladtával, vagyis az… Tovább: Hasnyálmirigy fej daganat»

Hasnyálmirigy

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy – kettős elválasztású mirigy révén – többfunkciós, létfontosságú szerv. A külső elválasztású (exokrin) részekben, az úgynevezett mirigyvégkamrákban termelődnek az emésztőnedvek, míg a belső elválasztású, úgynevezett Langerhems-szigetekben a vércukorszintet szabályozó hormonok. Úgy a külső, mint a belső elválasztású funkciója rendkívül fontos, a többi létfontosságú szerv és az egész szervezet… Tovább: Hasnyálmirigy»

Hasnyálmirigy ciszta

Hasnyálmirigy ciszta

A hasnyálmirigy ciszta kialakulhat a mirigy farki vagy fej részén, de akár a testén is. Annak függvényében, hogy van hámbélése a folyadékgyülemnek (vagy tömlőnek) vagy nincs, cisztáról vagy álcisztáról (pseudocysta) beszélünk. A hasnyálmirigy ciszta és álciszta jelenlétére rendszerint véletlenszerűen derül fény, maga a mirigy vagy más hasüregi szerv ultrahangos, computer-tomográfos… Tovább: Hasnyálmirigy ciszta»

Hasnyálmirigy működése

Hasnyálmirigy működése

A hasnyálmirigy működése két irányból is fontos a szervezetnek. Egyrészt a külső elválasztású mirigyes állomány által termelt emésztőenzimek, másrészt a szigetsejtek által kiválasztott, a cukorháztartást ellenőrző és irányító hormonok révén. A mirigyek a kis csatornácskákba ürítik az enzimeket, onnan a fő kivezető csőbe, majd a közös epevezetéken keresztül a nyombélbe… Tovább: Hasnyálmirigy működése»

Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?

Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?

A hasnyálmirigy ciszta, amennyiben veleszületett, rendszerint a mirigyvégkamrák kis kivezető csövei falának túlzott áteresztőképessége miatt jön létre. Általában más hasüregi szervek képalkotó módszeres vizsgálata során veszik észre. Akkor okoznak gondot, ha növekedésük miatt nyomást gyakorolnak a környező szövetekre vagy elzárják a mirigy kivezető csövét. A hasnyálmirigy ciszta (pontosabban álciszta, mivel… Tovább: Veszélyes-e a hasnyálmirigy ciszta?»

Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén

Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén

A hasnyálmirigy műtét a szervben kialakult ciszták, álciszták, elhalt vagy elrákosodott szövetek vagy az egész mirigy eltávolítására irányul. Sok esetben az epekövesség – az epevezeték elzáródása – okozza a mirigy gyulladását, így az epekő eltávolítása és az epevezeték szabaddá tétele megoldhatja a problémát. Mivel a mirigy által termelt emésztőenzimek a… Tovább: Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén»

A hasnyálmirigy rákos megbetegedése

A hasnyálmirigy rákos megbetegedése

Napjainkban sajnos egyre több a diagnosztizált hasnyálmirigyrák. A genetikai tényezők mellett az alkoholizmus az egyik fő okozója a betegségnek, ezek mellett a dohányzás is felmerül, mint kiváltó tényező. Bár a rákos betegségek közül az egyik legritkább, ez a kór az egyik legsúlyosabb, a túlélést tekintve pedig a legkevesebb reményre ad… Tovább: A hasnyálmirigy rákos megbetegedése»

Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy daganat időbeni észlelésében és az ezt követő kezelés hatékonyságában nagy szerepet játszik az időszakos hasi ultrahangvizsgálat. A legalább évenkénti, de 50 év felett akár félévenként ismétlődő szűrővizsgálat életmentő lehet, ugyanis amikor a jellegzetes tünetek megjelennek, és a beteg orvoshoz fordul, az általában már késő a gyógyulás szempontjából. A… Tovább: Hasnyálmirigy daganat»

A hasnyálmirigy megbetegedése

A hasnyálmirigy megbetegedése

A heveny vagy akut hasnyálmirigy gyulladás rendszerint úgy alakul ki, hogy valami útját állja az emésztőenzimeknek a kivezetőcsőben vagy a közös epevezetékben. Bár a hasnyál az enzimek mellett azok aktiválódását gátló anyagokat is tartalmaz, a nyombél felé haladva azok elvesztik hatásukat. Az elzáródott vezetékben felgyűlnek az aktív emésztőenzimek, és marni… Tovább: A hasnyálmirigy megbetegedése»

Hasnyálmirigy diéta

Hasnyálmirigy diéta

A hasnyálmirigy fontos része az emésztőrendszernek. Kettős elválasztású mirigyként egyrészt endokrin, belső elválasztású funkciót tölt be, másrészt pedig exokrin vagy külső elválasztású tevékenysége is van. Az endokrin része a szervezet cukorháztartását ellenőrzi és szabályozza, míg az exokrin része az emésztésben nyújt segítséget, emésztőenzimek termelése révén. A hasnyálmirigy diéta a szerv… Tovább: Hasnyálmirigy diéta»

Oldal 1 - 212
Hasnyálmirigy 2024