Hírek daganat és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy daganat kiindulási pontja leggyakrabban a hasnyálmirigy fej. A hasnyálmirigy daganat egy igen alattomos betegség, leggyakrabban csak akkor derül fény rá, amikor már áttéteket is okozott más gyomortáji részekre. Nagyon fontos a rendszeres időközönkénti szűrő vizsgálatok látogatása, hogy az ilyen jellegű problémákra időben fény derüljön. A hasnyálmirigy fejből kiinduló… Tovább: A hasnyálmirigy fej»

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő, mindössze 70-100 grammos, lapos szerv, mégis megfelelő működése életbevágóan fontos a szervezet szempontjából. A hasnyálmirigy elváltozásai leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás hatására következnek be, ritkábban mellékpajzsmirigy túltengése miatt vagy egyéb rendellenességekből adódóan. A hasnyálmirigy elváltozásai hasnyálmirigyrák formájában is jelentkezhetnek, mely egy igen kóros és… Tovább: A hasnyálmirigy elváltozásai»

Áttétes hasnyálmirigyrák

Áttétes hasnyálmirigyrák

A daganatos megbetegedések közül hazánkban az ötödik vezető halálok az áttétes hasnyálmirigyrák. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon későn diagnosztizálják. Bujkáló betegségnek is nevezik, hisz későn okoz problémákat, és nincs specifikus tünete, ami jelezné a rák jelenlétét. Az áttétes hasnyálmirigyrák a késő felfedezés miatt nagyon könnyen terjed szét nemcsak a… Tovább: Áttétes hasnyálmirigyrák»

Áttétes hasnyálmirigy daganat

Áttétes hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy betegségei nagyon alattomosak, hisz csak nagyon későn okoznak kellemetlen tüneteket. Az áttétes hasnyálmirigy daganat is ilyen. Az esetek nagy részében mikor felfedeződik a daganat, akkor már nem operálható, és legtöbb esetben már a májon és a gyomron is vannak áttétek. Az áttétes hasnyálmirigy daganat hazánkban az ötödik daganatos… Tovább: Áttétes hasnyálmirigy daganat»

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció abban az esetben szükséges, ha a beteg akut nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladásban szenved. A nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladás sejtelhalással jár, ennek tulajdonképpeni oka a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása, amely során az enzimek aktiválódnak a hasnyálmirigyen belül, illetve a hasnyálmirigy vezetéken kívül. Ilyenkor heves fájdalom lép fel a szegycsont alatti vonalban, a felhas… Tovább: Hasnyálmirigy operáció»

Hasnyálmirigy szövettan

Hasnyálmirigy szövettan

A hasnyálmirigy legsúlyosabb betegsége a hasnyálmirigy daganat. Hazánkban ez a leggyakoribb rák, és talán a legtöbb áldozatot is követel, mivel a tünetek csak későn jelentkeznek. A hasnyálmirigy szövettan a daganatok vagy ciszták vizsgálatára alkalmas. A hasnyálmirigy szövettani vizsgálat az úgynevezett biopszia módszervével lehetséges. A biopszia tulajdonképpen egy hosszú tűvel végzett… Tovább: Hasnyálmirigy szövettan»

Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?

Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?

Hasnyálmirigy műtétet általában akkor végeznek, ha rákot, cisztát vagy elzáródást észlelnek, amely gyulladáshoz vezethet. Hasnyálmirigy gyulladás közben, a hasnyálmirigy által termelt enzimek ott helyben aktiválódnak, és mivel a szerepük a zsírok, cukrok és szénhidrátok lebontása, elkezdik lebontani a hasnyálmirigy sejtjeit is. Ezért ha ilyen esetekkel állunk szemben, a műtéti beavatkozás… Tovább: Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?»

A hasnyálmirigy mérete

A hasnyálmirigy mérete

A hasnyálmirigy optimális mérete 15-25 cm hosszú, 6 cm magas és 2 cm vastag. Ha a hasnyálmirigy mérete megváltozik, az betegségre utalhat. A leggyakoribb elváltozást az 1-es típusú cukorbetegség okozza, hisz a hasnyálmirigynek van nagy szerepe az inzulin termelésében. Ebben az esetben gyógyszeres kezelés javasolt, viszont a hasnyálmirigy gyulladás is… Tovább: A hasnyálmirigy mérete»

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A ciszta általában nem jelent problémát, nem életveszélyes. Egy vízzel tele mirigy, amit ha eltávolítanak, semmi baj nem érhet bennünket. Általában a ciszta diagnosztizálásakor mintát vesznek, és így kiderül, hogy jó indulatú vagy rákos megbetegedésről van szó. Amennyiben a hasnyálmirigy ciszta tünetei feltűnőek, akkor rosszindulatú daganat húzódik meg mögötte, és… Tovább: A hasnyálmirigy ciszta tünetei»

Hasnyálmirigy CT

Hasnyálmirigy CT

A CT, vagyis komputertomográf a hagyományos, röntgenes vizsgálat utódja, mely abban hasonlít elődjére, hogy szintén röntgensugárral dolgozik, ám ettől eltérően olyan új vizsgálati módszernek tekinthető, amely speciális felvételi technikával és a számítástechnika segítségével a hagyományos röntgenképnél jóval részletesebb és kivehetőbb információkban gazdagabb képet nyújt. A hasnyálmirigy CT-vel tehát kimutathatóak azok… Tovább: Hasnyálmirigy CT»

Oldal 1 - 212
Hasnyálmirigy 2024