Hírek inzulin és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be

A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be

A hasnyálmirigy amilyen kicsi, épp olyan létfontosságú szervünk. Elhelyezkedését tekintve a hasüreg hátsó falán, az L2-es csigolya magasságában található. A hasnyálmirigyben találhatóak meg a Langerhans-szigetek, melyek fő funkciója, hogy belső elválasztású hormonokat termelnek. A hasnyálmirigy alfa sejtjei glukagon hormont termelnek, míg béta sejtjei az inzulin termeléséért felelősek. A hasnyálmirigy alfa… Tovább: A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be»

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

Hasnyálmirigy tea

Hasnyálmirigy tea

A hasnyálmirigy az egyik olyan mirigyünk, amely nélkülözhetetlen az életünkhöz, hisz termeli az emésztőenzimet, valamint az inzulint. Hasnyálmirigyünket érdemes segíteni, támogatni abban, hogy minél jobban elláthassa rendkívül fontos dolgát.  A hasnyálmirigy tea az egyik olyan segítő anyag, amely igazán hatásos védelmet tud nyújtani. A hasnyálmirigy tea nem csak egy egyszerű… Tovább: Hasnyálmirigy tea»

A hasnyálmirigy termeli az enzimeket

A hasnyálmirigy termeli az enzimeket

A hasnyálmirigy a gyomor mögött helyezkedik el és a legfontosabb mirigyünk. Enélkül a mirigy nélkül nem tudnánk élni. A hasnyálmirigy termeli a két legfontosabb enzimet: az egyik az emésztőenzim, a másik pedig az inzulin. Mind a kettő nagyon fontos, hogy a tápanyagok felszívódhassanak. A hasnyálmirigy termeli tehát az emésztőenzimet. Ez… Tovább: A hasnyálmirigy termeli az enzimeket»

Hasnyálmirigy túlműködés

Hasnyálmirigy túlműködés

A hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, falevél alakú szervünk a hasüreg hátsó falán helyezkedik el. Feladata, hogy elválassza az emésztőenzimeket, emellett az inzulin és glükagon is itt termelődik, ami igen fontos a szervezet cukoregyensúlyához. Ha a hasnyálmirigy túlműködik, emésztési problémák léphetnek fel, ráadásul cukorbetegség is kialakulhat, ami sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz. A hasnyálmirigy… Tovább: Hasnyálmirigy túlműködés»

A hasnyálmirigy inzulin termelése

A hasnyálmirigy inzulin termelése

Az 1920-as években a cukorbetegség halálos betegségnek számított. Ekkor kezdtek kutyákon kísérletezni, mely kísérletnek köszönhetően tudták kifejleszteni az inzulint. A kutyákból kioperálták a hasnyálmirigyet, és rövid időn belül a kutyáknál a cukorbetegség tüneteit fedezték fel. Ezután a hasnyálmirigyből vett anyagot befecskendezték, és az állapotuk rögtön javult. Ez azt bizonyítja, hogy… Tovább: A hasnyálmirigy inzulin termelése»

Hasnyálmirigy kímélő étrend

Hasnyálmirigy kímélő étrend

A mai rohanó világban az egészséges táplálkozás természetes dolog kellene legyen, annak érdekében, hogy immunrendszerünk és emésztőszerveink kellő alapossággal tudják végezni  feladatukat egészségünk érdekében. Emésztőrendszerünk legfontosabb szerve a hasnyálmirigy, mivel ez termeli az inzulint, és segít lebontani a zsírokat. A hasnyálmirigy betegségeit hasnyálmirigy kímélő étrenddel nagyon jól lehet gyógyítani. A… Tovább: Hasnyálmirigy kímélő étrend»

Gyógyítható a hasnyálmirigy homeopátia által?

Gyógyítható a hasnyálmirigy homeopátia által?

Emésztőrendszerünk legfontosabb szerve a hasnyálmirigy. Nagyon sokféle folyamatot lát el: kezdve attól, hogy inzulint termel, hogy a szervezetünk fel tudja bontani a szénhidrátot, lebontja a zsírokat. Ha ez a szervünk megbetegszik, többféle megoldást találhatunk a gyógyulás érdekében, de talán a hasnyálmirigy homeopátia az egyik legszelídebb módszer. A homeopátia mindig a… Tovább: Gyógyítható a hasnyálmirigy homeopátia által?»

A hasnyálmirigy béta sejtjei

A hasnyálmirigy béta sejtjei

A hasnyálmirigy béta sejtjei belső elválasztásúak, továbbá kiemelt jelentőségűek és fontosságúak szervezetünk megfelelő működéséhez, ugyanis ezek a Langerhans-szigetekben található sejtek állítják elő az inzulint, amely elengedhetetlen szervezetünk cukorszintjének megfelelő szinten tartásához, ugyanis testünk sejtjei csak az inzulin segítségével képesek felvenni a vérből a glükózt. A béta sejtek nem megfelelő működése… Tovább: A hasnyálmirigy béta sejtjei»

A hasnyálmirigy élettana

A hasnyálmirigy élettana

A hasnyálmirigy élettanát vizsgálva fontos tudnunk, hogy külső elválasztású mirigyről van szó, melynek szigetei belső elválasztásúak. A hasnyálmirigy tehát külső és belső elválasztású mirigy egyben. A külső elválasztás során két sejttípust termel, melyek a külső elválasztásért felelősek: a centroacinaris sejteket és a basophil sejteket. A belső elválasztás során pedig alfa,… Tovább: A hasnyálmirigy élettana»

Oldal 1 - 212
Hasnyálmirigy 2024