0

Mire figyeljen a hasnyálmirigy beteg étrendje összeállításánál?

A különböző hasnyálmirigy betegségekben szenvedők számára egy speciális étrend kidolgozása ajánlott, mely olyan könnyen emészthető ételekből áll, amelyek nem megterhelőek a gyomor és hasnyálmirigy számára. A hasnyálmirigy beteg étrendje alkalmazásakor a napi étkezéseket ossza kisebb adagokra, étkezzen 5-6 alkalommal naponta, ugyanis a kisebb ételadagok megkönnyítik az emésztést.

Korlátozni kell a zsírfogyasztást (15-50 g naponta), mivel az alkohol mellett a zsír az egyik leggyakoribb kiváltója a hasnyálmirigy-gyulladásoknak. Zsír helyett használjunk növényi olajokat, kókuszzsírt vagy margarint. Kerülendő a disznó-, kacsa- és libazsír a hasnyálmirigy beteg étrendje alatt. Húsokból is csak a soványakat fogyasszuk, bőr nélkül, reggelire pedig zsírszegény felvágottakat.

Hasnyálmirigy beteg étrendje

Hasnyálmirigy beteg étrendje

Csökkenteni kell a fehérjebevitelt is. A hasnyálmirigy beteg étrendje 1 g fehérjét tartalmazzon a testsúlyhoz viszonyítva. Kilógrammonként 1g fehérje megengedett, ugyanis a nagymértékű fehérjebevitel is gyulladás kiváltója lehet. Tojást csak főzve, lágyan szabad fogyasztani. A burgonya, rizs és egyéb zöldségek (főve), továbbá a zöldbab és a zöldborsó szintén fogyaszthatóak.

Mindezek mellett teljesen fel kell hagyni az alkohollal, a nikotinnal és a koffeinnel, ugyanis ezek mind kiválthatják a hasnyálmirigy gyulladását, továbbá az éhgyomorra fogyasztott kávé daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Az elfogyasztott ételek legyenek fűszerszegények, könnyen emészthetőek és frissek, ugyanis a friss alapanyagokból készült ételekben sok olyan vitamin található, amely jótékony lehet a hasnyálmirigy beteg étrendje alatt.

 

  
Iktatva: Diéta, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024