1

Melyek a hasnyálmirigy gyulladás szövődményei és okozói?

A hasnyálmirigyben jelentkező gyulladás lehet egy enyhe lefolyású betegség, amely magától elmúlik, de lehet egy életveszélyes állapot is. A hasnyálmirigy gyulladás szövődményei a következő tényezők miatt alakulnak ki: epekő, alkoholizmus, hasnyálmirigyrák, öröklött hasnyálmirigy gyulladás, egyes gyógyszerek, vérátömlesztés stb.

A hasnyálmirigy gyulladás szövődményei közé sorolható még, amikor a hasnyálmirigy sérülése miatt egyes enzimek és méreganyagok beszivárognak a hasüregbe, ahol irritálni kezdik a hashártyát, amelyen ezután gyulladás képződik. Ezek az anyagok a nyirokrendszerbe és a véráramba is bekerülhetnek – ez alacsony vérnyomást idézhet elő –, továbbá a hasüregen kívüli szervekben (például a tüdőben) is károsodást okozhatnak.

Hasnyálmirigy gyulladás szövődményei

Hasnyálmirigy gyulladás szövődményei

A páciensek egy részénél a hasnyálmirigy gyulladás szövődményeként a has felső része is felpuffad. Ezen puffadás oka az, hogy megszűnik a gyomor- és bélmozgás, vagy a megduzzadt hasnyálmirigy előrenyomja a gyomrot. A hasüregben felgyülemlett folyadék is okozhatja ezt az állapotot. A gyulladt hasnyálmirigy a betegség első hete után elfertőződhet.

Az orvos olykor azért gyanakszik a hasnyálmirigy gyulladás szövődményei során kialakult állapotra, mert folyamatosan romlik a beteg állapota, és magas láz valamint magas fehérvérsejtszám alakul ki. Előfordulhat, hogy folyadékból, enzimekből és szövettörmelékből álló úgynevezett ál-ciszta alakul ki a hasnyálmirigyben, amely egy léggömbhöz hasonlóan tágul. Ha túlságosan megduzzad, és fájdalmat okoz, leszívják, mivel ha továbbterjed és elfertőződik, vérzést indít be, és megrepedése elhalálozáshoz vezethet.

 

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: 

Egy hozzászólás "Melyek a hasnyálmirigy gyulladás szövődményei és okozói?"

  1. Szilvia szerint:

    Hasnyálmirigy-gyulladásnak lehet-e mellékvese megbetegedés a következménye? Kiskutyámnál hirtelen alakult ki, megultrahangozták és megállapitották, hogy hasnyálmirigy-gyulladása van. Sok-sok infuzió, antibiotikum és talán streroidot is kapott. Ujra megultrahangozták és közölték, hogy eltünt a gyulladás, a kutya meggyógyult. Igen, de a labor magas fehérjét mutatott. További infuziós kezelés, és antibiotikum. Ujra lultrahangos vizsgálat, ahol azt állapitották meg, hogy mellékvese-beteg lett, valószinü, hogy a hasnyálmirigy-betegség szövődménye.

    Kérdésem, hogy gyógyitható-e?

    Köszönöm válaszukat.

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024