0

Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén

A hasnyálmirigy műtét a szervben kialakult ciszták, álciszták, elhalt vagy elrákosodott szövetek vagy az egész mirigy eltávolítására irányul. Sok esetben az epekövesség – az epevezeték elzáródása – okozza a mirigy gyulladását, így az epekő eltávolítása és az epevezeték szabaddá tétele megoldhatja a problémát. Mivel a mirigy által termelt emésztőenzimek a közös epevezetéken átjutnak a patkóbélbe, annak elzáródása folytán az aktivizálódott enzimek kikezdik a mirigy szöveteit, és gyulladást okoznak.

A veleszületett ciszta vagy a gyulladás miatt esetleg más okokból kialakult álciszták (pszeudociszták) eltávolítása érdekében hasnyálmirigy műtét válhat szükségessé. Ez akkor következik be, ha a ciszta túl nagy méretű lesz, és elzárja a mirigy kivezető csövét vagy nyomást gyakorol a környező idegekre, szervekre, és fájdalmat okoz. Ugyanakkor a pszeudociszták befertőződhetnek, méretben megnagyobbodhatnak, bevérezhetnek vagy kifakadhatnak, ilyenkor el kell távolítani azokat.

Hasnyálmirigy műtét

Hasnyálmirigy műtét

Előfordulhat, hogy a hasnyálmirigyben daganat képződik, ez a szigetsejtekben vagy a mirigyes részeken is kialakulhat. A diagnózis beigazolódását követően szükség van a hasnyálmirigy műtét mielőbbi elvégzésére, és a daganatos részek eltávolítására. A műtét kiegészítéseként sugárkezelésre vagy kemoterápiára is szükség lesz.

Olyan esetekben, amikor a szerv nagymértékben károsodott, rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt a hasnyálmirigy műtét a szerv teljes eltávolítását is jelentheti. Áttétek esetén a nyombél is eltávolításra kerül. A műtét során egyesítik a gyomor alsó részét a vékonybéllel.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024