1

Hasnyálmirigy, vérvétel

A hasnyálmirigy gyulladásnak több típusa is van, akut és heveny formájában is kialakulhat, de a legtöbb esetben kezelés hatására nyomtalanul meggyógyul. Amikor hasnyálmirigy gyulladás lép fel, legtöbbször ez a hasnyálmirigy csökkent működését okozza. Ilyenkor leesik az inzulinszint és megnövekszik a vércukorszint, így amikor hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségről van szó, mindenképp szükséges a vérvétel is a kezelés megkezdéséhez.

Vérvétel nem csak akkor szükséges, ha hasnyálmirigy gyulladásunk van, hanem akkor is, ha más jellegű probléma adódik. Hasnyálmirigy sorvadásnál például részlegesen vagy teljesen is leállhat a hasnyálmirigy működése, ilyenkor pedig elkerülhetetlen az inzulin mesterséges bevitele. Ilyen esetben is vérvételre kell majd mennünk, hogy megállapítsák a megfelelő inzulinadagolást.

Hasnyálmirigy vérvétel

Hasnyálmirigy vérvétel

A hasnyálmirigyes betegségeket nagyon könnyen megállapíthatják bármilyen célból történő vérvétel alkalmával is. A pontos laboreredmények alapján ugyanis egy olyan vérképet kapunk, amelyből észrevehetjük a gyulladásokat, az adatokból láthatjuk azt, ha valami nincs rendben. A hasnyálmirigy betegek száma az utóbbi években nagyban nőtt, épp ezért ha valami rendellenességet tapasztalunk, ajánlott rögtön orvos tanácsát kérni.

A hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségek általában mind kimutathatóak egy egyszerű vérvételkor is. Ha rendszeres alkoholfogyasztók vagyunk, sokat eszünk, ráadásul káros élelmiszereket, a jövőben számíthatunk emésztőrendszeri megbetegedésekre. Ezek közül a legtöbb kellemetlenséget a máj és hasnyálmirigy betegségek okozzák. Amennyiben szeretnénk elkerülni ezeket, érdemes még időben életmódot váltanunk.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás "Hasnyálmirigy, vérvétel"

  1. Bodnár László szerint:

    Vérvételre beutalót írhat a háziorvosom is, vagy csak a szakorvos?
    A válaszukat előre is köszönöm!

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024