2

Hasnyálmirigy, vérkép

A hasnyálmirigy betegségekre sokféleképpen fény derülhet. Ha olyan tüneteket észlelünk, amelyek hasnyálmirigy betegségre utalnak (hasfájás, zsírszéklet, szédülés, hányás), javallott orvoshoz fordulni. Általában ilyenkor a háziorvos elküld bennünket CT-vizsgálatra, amely során kiderül, hogy van-e valamilyen elváltozás a belső szerveinken. A problémát nem csak a CT fedheti fel, ha hasnyálmirigy betegségünk van, a vérképünkből is fény derül a problémára.

A hasnyálmirigy gyulladás könnyedén megállapítható a vérképből is. Amikor csökkent hasnyálmirigy működés lép fel, a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint termelni, ebben az esetben pedig megnő a vércukorszint. Amikor laborvizsgálaton veszünk részt, a magas vércukorszintből rögtön megállapítják, hogy hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémánk van.

Hasnyálmirigy vérkép

Hasnyálmirigy vérkép

Ha hasnyálmirigy gyulladásunk van, a vérképből az orvos megállapíthatja, hogy gyulladás van a szervezetben, és ebben az esetben rögtön más vizsgálatokat is elvégeznek, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a gyulladást. A vérképünkön többnyire mindig jelölik azokat a részeket, amelyek nem megfelelőek, így ha utánaolvasunk azoknak az anyagoknak, amelyekből nekünk több illetve kevesebb van, mi magunk is tudunk következtetni, hogy mennyire súlyos a helyzet. De még mielőtt kétségbeesnénk, célszerűbb konzultálni egy laboránssal vagy a háziorvosunkkal.

 A hasnyálmirigy betegségei tehát jól kimutathatóak már a vérképből is. Amennyiben probléma adódik, és nem megfelelőek az eredmények, azonnal menjünk a családorvoshoz, hogy elkezdjék a megfelelő kezelést. A legtöbb esetben a hasnyálmirigy betegségek kórházi kezelést igényelnek, ha nem súlyos, akkor megússzuk gyógyszeres kezeléssel is.

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

2 hozzászólás "Hasnyálmirigy, vérkép"

 1. Pataki Lajosné szerint:

  Vese transzplantált vagyok /4,5 éve/, és egy hete 7,3 cukrot mutatottt ki a laboreredményem. Eddig 5.8 nál még nem volt magasabb. A doktor úr javasolta, hogy csökkentsem a szénhidrát bevitelt a szervezetembe. Ne egyek édességet, a hétere rendeltünk fitnesz Norbi kaját szénhidrátmenteset, barna kenyeret eszem. De nem akar visszaállni. Reggel 5.0 egész volt most mértük 8,0 egész./ 4 óra eltelt az evés után! Mit tetszenek javasolni mit tegyek. Csütörtökön megyek újból vizsgálatra.Eddig semmi bajom nem volt a vércukorral. Várom válaszukat

  Üdvözlettel:
  Pataki Lajosné

 2. Fogarassy Etelka szerint:

  Kedves doktor úr.A férjem most volt labor vizsgálaton és a GAMMA-GT 86 ami elég magas ‘ez mit jelent,mert a házi orvosa diétát ajált ,és fél év mulva labort.Elég sokmindent olvastam már a hasnyálmiriggyel kapcsolatban,és nagyon félek,hogy valami komoly a probléma lehet .
  Üdvözlettel.
  Fogarassy Etelka
  Varom válaszát.

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024