0

Hasnyálmirigy tükrözés

Ha orvosunk valami betegségre gyanakszik, sok esetben a hasnyálmirigy tükrözést ajánlja. Sok minden kideríthető ezáltal, hisz ezáltal úgy láthatják ezt a mirigyet, ahogy más módszerrel lehetetlen. A vérvizsgálat sem mutat ki mindent, ezért szokták ezt a megoldást választani.

 Bár a hasnyálmirigy tükrözés nem kellemes dolog, és általában 1-2 napra kórházba kell menni vele, most már rutin beavatkozásnak számít. Fontos tudni, hogy az ilyen tükrözést csak éhgyomorra lehet végezni, ezért nem szabad sem enni, sem inni aznap, amikor esedékes a beavatkozás. Maga a vizsgálat nem jár sem vágással, sem altatással.

Hasnyálmirigy tükrözés

Hasnyálmirigy tükrözés

A hasnyálmirigy tükrözés endoszkóppal történik. Helyi érzéstelenítést adnak a garatba, majd a páciens kap egy enyhe nyugtatót. Ezután egy ujjnyi vastag optikai műszert vezetnek le a beteg torkán egészen a hasnyálmirigyig. Ha jó helyen van az endoszkóp, akkor röntgen kontraszt anyagot fecskendeznek be, hogy lássák az esetleges elváltozásokat.

Maga a hasnyálmirigy tükrözés nem csak vizsgálatnak jó, hanem ezzel a módszerrel el lehet távolítani a hasnyálmirigykövet is. A beavatkozás után általában még pár nap orvosi felügyelet szükséges, de nagyon elenyésző a kockázati százalék. Most már a hasnyálmirigy gyulladásnál vagy épp daganatnál is ezt a módszert használják annak érdekében, hogy minél pontosabb és alaposabb képet kapjanak a betegség állapotáról.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024