0

Hasnyálmirigy túlműködés

A hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, falevél alakú szervünk a hasüreg hátsó falán helyezkedik el. Feladata, hogy elválassza az emésztőenzimeket, emellett az inzulin és glükagon is itt termelődik, ami igen fontos a szervezet cukoregyensúlyához. Ha a hasnyálmirigy túlműködik, emésztési problémák léphetnek fel, ráadásul cukorbetegség is kialakulhat, ami sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz.

A hasnyálmirigy túlműködés a hasnyálmirigy szigetsejtek működésének zavara. Nagy részben a szénhidrát anyagcserét érinti, de a zsír és fehérje háztartás egyensúlyára is kihatással van. Túlműködés során a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel, ennek következtében cukorbetegség alakulhat ki, és természetesen a környező szervekre is rossz hatással van. A hasnyálmirigy által termelt hormonok helyben is aktiválódhatnak túlműködés esetén, és ez végleg tönkreteheti a hasnyálmirigyet.

Hasnyálmirigy túlműködés

Hasnyálmirigy túlműködés

A hasnyálmirigy túlműködést egészséges életmóddal megelőzhetjük, vagy elősegíthetjük a gyógyulást. Fontos az étrend átalakítása. A rendszeres mozgás, sportolás jótékony hatással van a hasnyálmirigy működésére. Hetente érdemes rászánni 7-8 órát mozgásra az egészségünk érdekében. Kerüljük a stresszt, az alkoholt, a dohányzást, hisz a hasnyálmirigy megbetegedéseknek a legfőbb kiváltója az alkoholfogyasztás.

A bevitt zsír- és kalóriamennyiség csökkentése főleg a túlsúlyosoknak ajánlott a hasnyálmirigy túlműködésének elkerülése végett, emellett a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása, sőt nagyon jó hatással lehet a gluténmentes étrend kialakítása is. Fontos a táplálékban gazdag és mesterséges anyagoktól mentes ételek fogyasztása.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024