0

Hasnyálmirigy szövettan

A hasnyálmirigy legsúlyosabb betegsége a hasnyálmirigy daganat. Hazánkban ez a leggyakoribb rák, és talán a legtöbb áldozatot is követel, mivel a tünetek csak későn jelentkeznek. A hasnyálmirigy szövettan a daganatok vagy ciszták vizsgálatára alkalmas.

A hasnyálmirigy szövettani vizsgálat az úgynevezett biopszia módszervével lehetséges. A biopszia tulajdonképpen egy hosszú tűvel végzett mintavétel. A hasfalon keresztül jutnak el a hasnyálmirigy daganatig vagy cisztáig. Általában altatásban végzik, és ambuláns műtétnek számít. Amikor megvan a minta, különböző orvosi vizsgálatokkal állapítják meg, hogy daganat vagy ciszta van a beteg szervezetében.

Hasnyálmirigy szövettan

Hasnyálmirigy szövettan

 A hasnyálmirigy szövettan segít annak a megállapításában, hogy az esetleges daganat rossz- vagy jóindulatú. A szövettani vizsgálat rengeteget segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában, valamint a kezelés összeállításában. A daganatot általában úgy tudják eltávolítani, hogy az egész hasnyálmirigyet ki kell vegyék, míg cisztánál lehet, hogy csak a vizet kell leszívatni, esetleg egy darabját kell leműteni a hasnyálmirigynek.

 Minden daganat vagy ciszta esetén fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy szövettan. Nem csak azzal kapcsolatosan, hogy milyen a daganat, hanem, hogy a ciszta vízzel vagy esetleg gennyel van tele. Fontos még a műtét előtt ennek a megállapítása, hisz a különféle esetek más-más műtéti eljárást igényelnek. Daganat esetén utólagos sugár- vagy kemoterápiás kezelés szokott következtetni, míg a cisztánál az esetek nagy részében a műtéti eltávolítás is eredményt hozhat.

  
Iktatva: Ciszta, Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024