0

Hasnyálmirigy sorvadás

A hasnyálmirigy sorvadás, orvosi nyelven hasnyálmirigy atrophia, napjaink egyik elterjedt betegsége. Legtöbben CT-vizsgálatkor szereznek tudomást arról, hogy valami nincs rendben, ugyanis a hasnyálmirigy kisebb, mint kellene. Ez utalhat rákra is, de a legtöbb esetben csak sorvadásról van szó.

A hasnyálmirigy sorvadást nagyon sok tényező okozhatja, de főként a dohányzás, az alkohol és a nem megfelelő életmód. Ha csökken a hasnyálmirigy működése, az nagyon könnyen cukorbetegséghez is vezethet, hisz a hasnyálmirigy egyik legfontosabb feladata az inzulin termelés. Az érintetteknek nem kell kétségbe esniük, hisz a mai orvostudomány már eléggé fejlett ahhoz, hogy egy-két hétnyi kezeléssel megálljon a sorvadás folyamata, ha pedig túl súlyos az állapot, és a hasnyálmirigy továbbá nem képes ellátni létfontosságú feladatait, szájon át szedhető gyógyszerekkel pótolhatjuk ezeket.

Hasnyálmirigy sorvadás

Hasnyálmirigy sorvadás

A hasnyálmirigy sorvadás tünetei észrevehetőek. Amint a hasnyálmirigy nem működik rendesen, nagy fogyás is bekövetkezhet, ami azért feltűnő, mert egy hónap alatt, akár 15-20 kilót is leadhatunk. Ha hasonlót észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz! Ezen kívül előfordulhat szédülés, hányás és egyéb emésztőrendszeri zavarok.

Ha hasnyálmirigy sorvadást állapítanak meg, a szükséges kezelés után is gyakran járjunk kontrollvizsgálatra. Ez létfontosságú, hisz így tisztában lehetünk az állapotunkkal, és megelőzhetjük a további problémákat. Ami nagyon fontos, hogy ne stresszeljük magunkat a betegség miatt, mert stressz hatására rosszabbodik az állapotunk.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024