0

Hasnyálmirigy, puffadás – van összefüggés

A hasnyálmirigy gyulladás olykor puffadással is jár, viszont ez az enyhébb tünetek közé tartozik. Ha valamilyen okból hasnyálmirigy gyulladást kapunk, súlyosságától függően nagyon intenzív tünetek jelentkeznek. Nagyon gyakori a hányás, szédülés, a bélrendszeri panaszok, az intenzív hasfájás, esetleg hátfájás is.

 A hasnyálmirigy gyulladás egyes esetekben teljesen meggyógyul, olykor pedig jelentkezhet heveny hasnyálmirigy gyulladás is, ami nem csak puffadással és hányingerrel, hanem más súlyos tünetekkel is jár. Mivel a hasnyálmirigy létfontosságú emésztőrendszeri szervünk, a kikezeletlen hasnyálmirigy megbetegedések súlyos következményekhez vezethetnek.

Hasnyálmirigy puffadás

Hasnyálmirigy puffadás

A puffadás nem mindig a hasnyálmirigy megbetegedés következménye, előfordulhat, hogy kiadós étkezések után vagy más esetekben is jelentkezik. Ha hasnyálmirigy gyulladásról van szó, azt más tünetek is kísérik. Ha korábban már volt hasnyálmirigy gyulladásunk, és újra észleljük a tüneteket, fontos, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz. Nagyon alattomos betegség a hasnyálmirigy rák. Kezdetben szinte semmilyen tünete sincs, és amikor már észlelünk valami rendellenességet, sokszor már túl késő, hisz áttétek képződtek.

A hasnyálmirigy betegségeknél a puffadás tehát nem mindig utal gyulladásra, de ha más tünetekkel is társul, azonnali orvosi segítségre van szükségünk. Nagyon fontos kerülni az alkoholt, hisz elsősorban az tehető felelőssé az ilyen jellegű megbetegedésekért. Figyeljünk az életmódunkra is, és próbáljuk elkerülni az olyan káros tényezőket mint a stressz, a dohányzás és az alkohol.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024