0

Hasnyálmirigy fej daganat

A hasnyálmirigy fej daganat (pancreasfej malignus exocrin tumora) egy rákos megbetegedés, mely férfiaknál 30 éves kortól, nőknél 60 éves kortól jelentkezhet, ám mint mindenben, itt is akadhatnak kivételek. Ez a fajta tumor semmilyen hormonális aktivitást nem mutat. Sajnos ez a második leggyakoribb rákos elváltozás, mely az idő előrehaladtával, vagyis az idősebbek körében egyre gyakoribb.

A hasnyálmirigy fej daganat kialakulásának oka nem igazán ismert, csak annyi, hogy idősebb korban jelentkezik, valamint a dohányzás káros hatása által az előfordulás gyakoribb a dohányosok körében.

Hasnyálmirigy fej daganat

Hasnyálmirigy fej daganat

A hasnyálmirigy fej daganat tüneteit kezdeti stádiumban sajnos nem igazán lehet észrevenni, s ezzel romlik a gyógyulásra való esély. Ha jelentkeznek is a tünetek (elveszítjük étvágyunkat, hirtelen sülycsökkenés jellemző, valamint hányinger), csak egy szimpla, egyszerű gyomorgyulladásnak, gyomorrontásnak véljük.

E betegség leggyakoribb tünete a felső gyomortájékon fellépő fájdalom, mely hátrasugározhat a hátba is. Később, mikor már a betegség terjed, hasnyálmirigy fej daganat esetén hányás léphet fel, az áttétektől megnagyobbodhat a máj, és kóros fogyás jellemző. Sajnos a legtöbb esetben már áttétek is képződnek, mire fény derül a diagnózisra, melyet vérvétel, képalkotó ultrahang és mellkasi röntgen segítségével állítanak fel. A kezelés lehet radikális műtét, mely a daganat teljes kiirtása, vagy palliatív műtét, ha a daganat túlságosan kiterjedt. Viszont ha nem műthető, mert sok az áttét vagy túl nagy a daganat, csak a kemoterápia marad.

  
Iktatva: Daganat Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024