0

Hasnyálmirigy fájdalom tünetei

A hasnyálmirigy fájdalom tünetei többfélék lehetnek, hiszen más-más fajta megbetegedések, gyulladások léphetnek fel. Viszont minden gyulladásos betegség a hátba sugárzó hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, lázzal, szívfrekvencia-gyorsulással, sok szervi elégtelenség képével jár, mindezek mellett megjelenhet vérvizelés, gyomor-bélrendszeri vérzés. Például az idült hasnyálmirigy-gyulladás (krónikus pancreatitis) egy hosszan tartó korkép, mely helyrehozhatatlan károkat okoz. Tünete az állandó vagy visszatérő hasi fájdalom, puffadás, zsírszékelés, esetenként cukorbetegség.

A hasnyálmirigy fájdalom tünetei közt – legyen az bármilyen gyulladás – mindnél megjelenik a fájdalom, melyet a köldök magasságában érez a beteg, esetenként a hátba is hátrasugárzik. A heveny hasnyálmirigy gyulladásnál (pancreatitis) a fájdalom mellett megjelenik még a belek gázosodása, hányás, hányinger, hasfeszülés, hőemelkedés vagy láz. Ha a betegség átlép egy súlyosabb fázisba, előidéz hashártyagyulladást, sokkos állapotot.

Hasnyálmirigy fájdalom tünetei

Hasnyálmirigy fájdalom tünetei

A gyulladások mellett viszont daganatok is okozhatják a hasnyálmirigy fájdalom tüneteit, melyek lehetnek az epevezeték mellett elhelyezkedő kisebb tumorok. Ezek korán okoznak sárgaságot, így hamarabb sikerül észrevenni a daganatokat. A hormonálisan aktív daganatok nagyon intenzív tüneteket képesek okozni, annak ellenére, hogy meglehetősen kicsik.

Tehát a hasnyálmirigy fájdalom tüneteit igen egyszerű észrevenni, csak figyelnünk kell szervezetünk üzeneteire. Mindenképp, bármilyen tünetet észlelünk, orvoshoz kell fordulnunk, hiszen a hasnyálmirigy gyulladások kezelése orvosi vagy kórházi feladat, mely semmiképp nem elhanyagolandó.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024