0

Hasnyálmirigy diéta

A hasnyálmirigy fontos része az emésztőrendszernek. Kettős elválasztású mirigyként egyrészt endokrin, belső elválasztású funkciót tölt be, másrészt pedig exokrin vagy külső elválasztású tevékenysége is van. Az endokrin része a szervezet cukorháztartását ellenőrzi és szabályozza, míg az exokrin része az emésztésben nyújt segítséget, emésztőenzimek termelése révén. A hasnyálmirigy diéta a szerv megbetegedése miatt vezetődik be, és célja a szerv kímélése.

A mirigy heveny gyulladása esetén néhány napig teljes koplalást rendelhet el az orvos, a tápanyag bevitel infúzió útján történik – természetesen kórházi kezelés alatt. A hasnyálmirigy diéta mindennemű alkoholtartalmú készítményt kizár, ugyanakkor kerülni kell a túl fűszeres, túlzottan meleg vagy túl hideg ételeket.

Hasnyálmirigy diéta

Hasnyálmirigy diéta

Mivel a mirigy gyulladása következtében csak kevés emésztőenzimet tud termelni, enzimpótló gyógyszerekre lesz szükség. Ezeket étkezés közben kell bevenni. Fontos, hogy étkezés közben ne igyunk sok vizet, mert felhígítjuk azt a kevéske enzimet is, amit a hasnyálmirigy termel. A hasnyálmirigy diéta korlátozza a zsírok és fehérjék fogyasztását, és a szénhidrát bevitelre fekteti a hangsúlyt.

A hasnyálmirigy diéta alatt ajánlott naponta ötször étkezni, és egyenlő adagokra osztani a napi táplálékot. Könnyen emészthető, zsír-, rost- és fehérjeszegény ételeket ajánlott fogyasztani, ugyanakkor növelni kell a szénhidrátbevitelt. Amennyiben a mirigy inzulin termelése is visszaesik, és cukorbetegség lépik fel, akkor inzulinpótlásra lesz szükség.

 

  
Iktatva: Diéta, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024