0

Hasnyálmirigy CT

A CT, vagyis komputertomográf a hagyományos, röntgenes vizsgálat utódja, mely abban hasonlít elődjére, hogy szintén röntgensugárral dolgozik, ám ettől eltérően olyan új vizsgálati módszernek tekinthető, amely speciális felvételi technikával és a számítástechnika segítségével a hagyományos röntgenképnél jóval részletesebb és kivehetőbb információkban gazdagabb képet nyújt. A hasnyálmirigy CT-vel tehát kimutathatóak azok az apróbb problémák és elváltozások is a hasnyálmirigyben, amelyeket a hagyományos röntgenkép nem képes megjeleníteni.

A CT segítségével szinte minden belső szervünk alaposan megvizsgálható, így a hasnyálmirigy is, amelyben ezen eljárás segítségével kimutathatóak úgy a daganatos betegségek, mint a gyulladások, sérülések vagy bevérzések.

Hasnyálmirigy CT

Hasnyálmirigy CT

A hasnyálmirigy CT ideje alatt a beteget egy asztalra fektetik, amely elektronikus úton történő mozgatással becsúszik egy nagyobb hengerbe, amely tulajdonképpen a CT gép maga. Itt egy, a páciens számára nem látható kis gépezet forog körben az asztal körül, amely érzékelhetetlen lézersugarakat bocsát ki. Ennek segítségével térképezik fel a páciens belsejét, aki ebből semmit nem érez.

Ezen mérések ideje alatt mozdulatlanul kell feküdni az asztalon, s a hasnyálmirigy vizsgálatakor vissza kell tartani a lélegzetet. Erre a belső hangszórókon keresztül kap utasítást a páciens. A gép bonyolult matematikai számításokon és a lézersugarak által begyűjtött információk alapján vetíti az orvos szeme elé a kapott eredményeket. A vizsgálat ideje alatt az asztal egyre beljebb csúszik a hengerbe.

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024