0

Hasnyálmirigy ciszta műtét

A hasnyálmirigy ciszta műtét szükségessé válhat abban az esetben, ha a mirigyben rosszindulatú daganat alakult ki, továbbá akkor is műtéti beavatkozás szükséges, ha hasnyálmirigy gyulladás lép fel, az elhalt részek eltávolítása miatt.

Kétféle hasnyálmirigy ciszta műtét lehetséges, melyekről a szakorvos határoz: vagy a teljes hasnyálmirigyet távolítják el, vagy csak a daganatos részt. Ez a daganat nagyságától is függ. A hasnyálmirigy teljes mértékű eltávolítására abban az esetben van szükség, amikor a daganat akkora méretű, hogy önmagában, a hasnyálmirigy nélkül nem lehetne leválasztani. Az ilyen típusú operációkat természetesen érzéstelenítéssel és altatásban végzik.

Hasnyálmirigy ciszta műtét

Hasnyálmirigy ciszta műtét

Ilyenkor vágást ejtenek a hasfalon, melyen keresztül eltávolítják a hasnyálmirigyet cisztástól, a gyomor egy kis részét, valamint a patkóbelet is. Azt a részt, amely megmaradt a vékonybélből, összekapcsolják a gyomorból megmaradó résszel. Természetesen az ilyen operációk után is fájdalom, duzzanat, illetve feszülő, húzódó érzés jelentkezik a hasfalon ejtett vágás helyén.

A hasnyálmirigy ciszta műtétet követően gyógyszeres kezelést alkalmaznak a fellépő fájdalmak csökkentésére és a különböző fertőzések megelőzésére. Néhány napig a páciensnek ágyban kell feküdnie, hogy szervezete megerősödjék, valamint a perforáció elkerülése végett. Ilyenkor a táplálkozást infúzió segítségével oldják meg. Ezután kizárólag orvosi utasításra kelhet ki az ágyból a páciens és kezdhet mozogni napról napra többet.

  
Iktatva: Ciszta, Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024