0

Hasnyálmirigy atrophia

Az atrophia az orvostudományban használatos szakkifejezés, mely az egyes szervek vagy akár az egész szervezet sorvadását vagy hiányos fejlődését jelenti. Ebből kifolyólag tehát a hasnyálmirigy atrophia a hasnyálmirigy sorvadására és leépülésére vonatkozik.

A hasnyálmirigy atrophia egy egyszerű CT-vizsgálattal is kimutatható, szabad szemmel is látható a CT képeken, hogyha ez az önmagában is igen méretes szerv összezsugorodik, vagy kisebb méretűvé válik a kelleténél. Emiatt sokan pánikba esnek, mivel rögtön daganatot sejtenek a probléma hátterében, amely elszívja a hasnyálmirigy „életerejét”. Nem kell farkast kiáltani abban az esetben, ha a CT-vizsgálat kisebbnek mutatja a hasnyálmirigyünket, mivel ez egyáltalán nem jelent daganatot, rákot.

Hasnyálmirigy atrophia

Hasnyálmirigy atrophia

Abban az esetben, ha hasnyálmirigy atrophia áll fent, nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk erről a létfontosságú szervünkről, mivel zsugorodott állapotban is képes lehet elvégezni feladatait. A hasnyálmirigy egyik legfontosabb feladata az emésztőenzimek előállítása, amelyek az étellel keveredve segítik annak lebomlását és felszívódását szervezetünkben. Amennyiben a hasnyálmirigy sorvadás vagy bármilyen más probléma miatt nem képes ezt a feladatát ellátni, szájon át is pótolhatjuk az emésztőenzimeket különböző enzimpótlókkal.

A hasnyálmirigy másik fontos funkciója az inzulintermelés, mely szervezetünk cukorszintjét szabályozza. Ha a hasnyálmirigy ezt a funkcióját sem képes elvégezni, a kellő inzulinmennyiséget szintén pótolhatjuk külsőleg, inzulin injekciókkal.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024