1

Hasnyálmirigy amiláz

A hasnyálmirigy amiláz egy olyan emésztőenzim család, amely megtalálható a növényekben és az állatokban is, s feladata, hogy a szervezetbe került keményítőket cukrokká bontsa le, amely ilyen formában fel tud szívódni a szervezetben. Az amiláz az emberi szervezetben a hasnyálban és a nyálban fordul elő. Jelenlétét nap mint nap tapasztaljuk, ugyanis a keményítőt tartalmazó ételek a szájban édeskéssé válnak, ha hosszú ideig rágjuk őket. Ezt az amiláz okozza.

Az amiláz a világon először felfedezett enzim, mely kiemelt jelentőséggel bír a különböző hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálásakor. Például akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén az amiláz aktivitásból diagnosztizálható a betegség, attól függően, hogy milyen mértékű az amiláz termelés és működés.

Hasnyálmirigy amiláz

Hasnyálmirigy amiláz

A hasnyálmirigy amiláz típusai több betegség felismerésében kulcsfontosságú szerepet játszanak, például az α-amiláz aktivitásának vizsgálatával felismerhető a tüdőben és a petefészekben kialakulóban lévő rák. Az amilázok túlzott aktivitásának következtében a következő betegségek alakulhatnak ki: akut hasnyálmirigy-gyulladás, mumpsz, veseelégtelenség, az epevezeték elzáródása, krónikus hasnyálmirigy gyulladás.

Amennyiben folyamatos levertséget, fáradtságot, rosszullétet, emésztési problémákat tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel a különböző hasnyálmirigy betegségek csak orvosilag diagnosztizálhatók. A hasnyálmirigy amiláz függvényében fognak bennünket diagnosztizálni. Az ilyen felmérés fájdalommentes beavatkozás, melyre nem szükséges éhgyomorral menni, viszont a kávé- és alkoholfogyasztás nem ajánlott a vizsgálat előtt.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , ,

Egy hozzászólás "Hasnyálmirigy amiláz"

 1. Határvölgyi Anita szerint:

  Tisztelt Dr.Úr/Nő!

  Határvölgyi Anita vagyok ,olyan panasszal fordulok Önhöz,hogy visszatérő fájdalmat érzek a gyomorszájamnál ez a fájdalom kellemtlen szúró érzés ,mintha égne a gyomrom és szoritaná valami a ké t bordám között ,voltam vérvételen is minden rendben volt de a szérum amiláz az meghaladta a maximális értéket 141volt és 100a maximum.
  Nem tudom,hogy ez súlyos betegségre utal e?’a fájdalom a gyomromnál tűrhető,aludni is tudok tőle ha idegeskedem jobban fáj!
  A segitségét és a véleményét kérném erről,nagyon sokat segitene!

  Várom válaszát

  Köszönettel: H.Anita

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024