0

Hasnyálmirigy átültetés

A világszerte több millió embert érintő 1-es típusú cukorbetegségnek nagyon sok szövődménye van. Több szerv működésében is zavar lépik fel a cukorbetegség következtében, az élet minősége romlik, az élettartam csökken. A betegség gyógyítására a hasnyálmirigy átültetés a megoldás. A műtéti beavatkozást azonban csak abban az esetben végzik el, ha már más belgyógyászati kezelés nem bizonyul hatékonynak.

Mielőtt az orvosok a hasnyálmirigy átültetés mellett döntenének, mérlegelik a lehetséges kockázatokat és a sikeres műtétet követő pozitív változásokat. A beavatkozás ugyanis sok kockázattal jár, emellett immunoszupresszív gyógyszeres kezelésre is szükség van, ami védtelené teheti a beteget a fertőzésekkel szemben.

Hasnyálmirigy átültetés

Hasnyálmirigy átültetés

A nem megfelelően kezelt cukorbetegek 40%-ánál veseelégtelenség alakulhat ki. A hasnyálmirigy átültetés akkor válik indikálttá, ha a cukorbetegség következtében súlyos veseelégtelenség is kialakul. Ilyen esetben a beteg amúgy is vese transzplantációra szorul, és így egy beavatkozással mindkét szervet beültetik. A kettős transzplantációra váró betegek száma világszinten nagyon magas.

A hasnyálmirigy átültetés 50 év alatt ajánlott, idősebb korban a kockázati tényezők száma a lehetséges szövődmények sokasága miatt nem indikált. A sikeres műtéten átesett betegek 73%-a 10 évet is élhet inzulinadagolás nélkül. Amennyiben a cukorbetegséghez szív- vagy érrendszeri betegség társul, vagy ha valamilyen fertőzés áll fenn, akkor nem végezik el a transzplantációt. A pszichikai betegségek és az elhízás is kizáró jellegű lehet.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024