0

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

A hasnyálmirigy által termelt enzimek nélkülözhetetlenek az emésztésben, a tápanyagok lebontásában, így a szervezet megfelelő működésében is. Lebontják, és a szervezet számára felhasználhatóvá teszik a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. Az enzimek közül meg kell említenünk a zsírok bontásáért felelős lipázt, amely a triglicerideket zsírsavakra bontja. A hasnyálmirigy gyulladása esetén ezen enzim szintje megemelkedik a vérben.

Az amiláz is a hasnyálmirigy által termelt enzimek közé tartozik. A keményítők, szénhidrátok lebontásában van fontos szerepe. Heveny és akut hasnyálmirigy gyulladás esetén a verbena és a vizeletben emelkedett amiláz szint mutatható ki. Van még olyan emésztőenzim, mely szintén fontos a szervezet számára. A hasnyálmirigy által termelt enzimek közül talán a legfontosabb a tripszin és a kimotripszin. Ez a két enzim felelős azért, hogy a szervezet fel tudja dolgozni a fehérjét.

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

A hasnyálmirigy által termelt enzimek fehérje, zsír és szénhidrát bontó tulajdonságuk miatt nagyon fontosak a szervezet számára. A hasnyálmirigy a bevitt táplálék függvényében, annak összetétele és mennyisége figyelembe vételével állítja elő az enzimeket.

A rostmentes, előregyártott élelmiszerek gyorsan átszaladnak a tápcsatornán, így a hasnyálmirigynek nincs ideje kellő mennyiségű emésztőenzimet termelni. A fejlődő orvostudománynak köszönhetően most már ezek az enzimek kívülről is pótolhatóak, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen készítményekben található enzimek nem tudnak annyira hasznosulni, mint a természetesek.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024