1

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

A hasnyálmirigy belső és küldő elválasztású mirigyként egyaránt működik. Belső elválasztású mirigyként olyan létfontosságú hormonokat termel, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin, külső elválasztású mirigyként pedig emésztőenzimeket. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek a fehérjék lebontásában játszanak elengedhetetlen szerepet, és még sok más fontos élettani funkciójuk is van.

A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek a fehérjelebontáson kívül a szénhidrátok és zsírok lebontásában is fontos szerepet játszanak. Súlyos rendellenességek léphetnek fel, ha a hasnyálmirigy enzimeinek aránya felborul. Ennek oka lehet egyfelől a nem megfelelő, elsősorban túl zsíros táplálkozásmód, másfelől pedig a hasnyálmirigy valamilyen külső vagy belső tényező miatti elváltozása.

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek aminosavakból épülnek föl, melyek a fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmú anyagokat hasznosítják, és szabályozzák ezek optimális szinten tartását. A hasnyálmirigy egy igen apró, élettani szempontból mégis elengedhetetlen fontosságú szervünk, melynek bármilyen apró elváltozása komoly következményekkel járhat.

A hasnyálmirigy megbetegedések és elváltozások száma egyre több embert kezdett el érinteni az utóbbi években. Főként az idősebb, 50 év feletti korosztálynál jelentkezik a betegség, de azoknál is gyakran megjelenik, akik túlzott alkohol-, koffein- vagy dohányfogyasztók. Ha a hasnyálmirigy működése fölborul, az általa termelt emésztőenzimek is veszélybe kerülnek, aminek hatására már nem tudja a hasnyálmirigy kellőképpen megemészteni a tápanyagokat, s ez végzetes következményeket vonhat maga után.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás "Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek"

  1. Makay Attila szerint:

    A kérdésem az, hogy mennyi inzulin termelődik naponta egy átlagos, egészséges ember szervezetében. Várom válaszát!

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024