0

Ha megbetegszik a hasnyálmirigy: étkezés személyre szabottan

A hasnyálmirigy beteg étkezésének lényege, hogy olyan táplálékokat vigyen be szervezetébe, melyek nem terhelik meg túlságosan a gyomrot és a hasnyálmirigyet, továbbá könnyen emészthetőek és könnyen bomlanak le. Ezért ajánlott a diéta ideje alatt napjában többször, ám kisebb adagokban étkezni, s a falatokat jól megrágni, ezáltal is segítvén a gyomor munkáját.

Mivel a hasnyálmirigy megbetegedése idején nem termel eleget az emésztéshez szükséges enzimekből, ezért az emésztés és a tápanyagok felszívódása nem lesz tökéletes. Ezért ajánlott naponta 5-6 alkalommal étkezni, s egyszerre kevesebb táplálékot fogyasztani, hogy javuljon az emésztés és a felszívódás. Fontos, hogy az elfogyasztott étel legyen kalóriában gazdag, de semmiképpen ne a zsírók miatt. A megbetegedett hasnyálmirigy az étkezés ésszerű betartásával gyógyítható, és kiküszöbölhető a súlyvesztés.

Hasnyálmirigy étkezés

Hasnyálmirigy étkezés

A hasnyálmirigy betegségben szenvedőknek étrendjük összeállításánál figyelembe kell venniük a gyakori társbetegségeket is, mint amilyen a cukorbetegség. Lehetséges, hogy azzal, amivel gyógyítani szeretnénk az egyik betegségen, súlyosbítjuk a másikat. Ezért jó, ha a diéta összeállítása előtt kivizsgáltatjuk magunkat ez ügyben, vagy kikérjük egy szakorvos véleményét, aki segíthet a hasnyálmirigy beteg étkezésének összeállításánál.

A diéta összeállítása egyénfüggő, vagyis a páciens tápláltsági szintjétől függően kell meghatározni a napi tápanyagbevitel kalóriamennyiségét. A súlyos hasnyálmirigy betegségeket kórházban kell kezelni, ahol szintén személyre szabottan állítják össze a hasnyálmirigy étkezéshez szükséges ételeket, orvosi felügyelet mellett.

 

  
Iktatva: Diéta, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024