0

Ha beteg a hasnyálmirigy, vitamin pótlása szükséges

A hasnyálmirigy nagyon fontos szerepet tölt be, többek közt ez a szervünk felelős az inzulin termeléséért és az emésztőenzimek előállításáért. Ezek nélkül cukorbetegség következne be, vagy emésztési problémák jelentkeznének. Nagyon gyakran előforduló betegség manapság a hasnyálmirigy gyulladás, és ilyenkor elengedhetetlen a vitaminpótlás.

A hasnyálmirigy betegségek kialakulásáért a táplálkozás és a mértéktelen alkoholfogyasztás tehető felelőssé. A magas kalória bevitel, a zsírok és cukrok felhalmozódása előbb-utóbb emésztőrendszeri zavarokhoz vezet. A hasnyálmirigy gyulladás felléptekor kórházi kezelés szükséges. Ilyenkor az orvos előírja a megfelelő étrendet, és ezt feltétlenül követnünk kell. Az első napokban koplalnunk kell, nem szabad szilárd tápanyagot fogyasszunk azért, hogy kíméljük a hasnyálmirigyet. Pár nap után kisebb adagokban fogyaszthatunk szilárd táplálékot, viszont ezek olyan élelmiszerek kell legyenek, amelyek természetes vitaminforrást biztosítanak, mivel a hasnyálmirigy gyulladás után létfontosságú a vitaminok pótlása.

Hasnyálmirigy vitamin

Hasnyálmirigy vitamin

Hasnyálmirigy gyulladás után csökken a vitaminkészlet. Ilyenkor fontos, hogy fogyasszunk nagyon sok béta-karotint, ami a sárgarépában található nagy számban, valamint cinket, vasat, magnéziumot, C-vitamint, E- és A-vitamint. Ezekben a napokban tehát fogyaszthatunk halat, sok citrusfélét, sárgarépát és más párolt zöldségeket.

A hasnyálmirigy gyulladás olykor okozhat visszafordíthatatlan károsodásokat is, ezért figyeljünk oda a vitaminbevitelre és kövessük orvosunk tanácsait. Érdemes abbahagyni a dohányzást, kerüljük az alkoholt, és próbáljuk optimalizálni a testsúlyunkat.

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024