0

Diéta hasnyálmirigy gyulladás esetén

A hasnyálmirigy diéta előírásait – a mirigy krónikus gyulladása esetén – a betegnek élete végéig ajánlott betartani. Mivel a mirigy elhalt részei nem regenerálódnak, annak a működésében fellépett zavarok súlyosbodását meg kell előzni. Olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek nem terhelik a hasnyálmirigyet. Az étrendet úgy ajánlott összeállítani, hogy az 30% fehérjét, 30% zsírt és 40% szénhidrátot tartalmazzon.

A hasnyálmirigy diéta alatt ajánlott zsírszegény tejet és tejtermékeket (sovány joghurt, kefir, tehéntúró stb.), burgonyapürét, lágy tojást és főtt vagy roston sült sovány húsokat (nyúl, pulyka, hal, csirke) fogyasztani. A gyümölcsök nagy része fogyasztható, csak a keményebb rosttal rendelkezőket (mint amilyen például a szilva) és a kis magvakat tartalmazókat ajánlott kerülni. Zöldségek esetében a hüvelyeseket és a káposztaféléket nem ajánlott fogyasztani.

Hasnyálmirigy diéta

Hasnyálmirigy diéta

A hasnyálmirigy diéta kizárja az alkoholfogyasztást, a szénsavas italokat, a zsíros húsokat és felvágottakat, a szalonnát, tepertőt, a zsíros tejet és tejtermékeket, a zsíros cukrásztermékeket, csokoládékat stb. Ezek helyett főzelékeket, só- és zsírszegény leveseket, diétás süteményeket, főtt rizst, burgonyát, pirított vagy másnapos kenyeret ajánl.

Megfelelő gyógyszeres kezelés mellett (a mirigy által termelt emésztőenzimek és – ha szükség – inzulin pótlásával) a hasnyálmirigy diéta segítségével  megállítható a testsúlycsökkenés és a beteg állapotának további romlása. Az alkohol teljes megvonása mellett ajánlott a kávéfogyasztást és a dohányzást is mérsékelni.

 

 

  
Iktatva: Diéta, Hasnyálmirigy Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024