0

Amikor a hasnyálmirigy nem működik

A hasnyálmirigy olyan létfontosságú szerv, amelynek működése elengedhetetlen a különböző tápanyagok (fehérjék, lipidek, vitaminok, zsírok stb.) lebontásához, valamint a vércukorszint megfelelő szinten tartásához. Ha a hasnyálmirigy nem működik, először emésztési zavarok lépnek fel cukorbetegség kíséretében, majd súlyosabb problémák is megjelennek.

A hasnyálmirigy működésének leállása egy folyamat eredménye, mely folyamat első fázisában a hasnyálmirigy működése és hasnyál- valamint inzulintermelésének mértéke csökken. A hasnyálmirigy csökkent működése emésztési zavarokhoz s valószínűleg cukorbetegség kialakulásához vezet. A táplálék lebontását a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek végzik. Ezek hiányában az emésztés leáll, s a táplálék nem bomlik le. Emiatt a beteg intenzív fájdalmat valamint hastáji görcsöket érez, melyek következményeképp nagymértékű testsúlyvesztés jelentkezhet. A hasnyálmirigy nem megfelelő működéséért számos tényező tehető felelőssé, mint a nem megfelelő életmód, dohányzás, koffein, alkohol, mozgásszegénység, mindazonáltal daganatos megbetegedés is állhat a probléma hátterében.

Hasnyálmirigy nem működik

Hasnyálmirigy nem működik

A hasnyálmirigy működésének leállása továbbá gyulladásos és rákos megbetegedésekre is visszavezethető. Amennyiben emésztési zavarokat, hányingert, levertséget és gyakori gyomortáji fájdalmat tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz a pontos probléma megállapítása végett, ugyanis ezek a tünetek nem fognak elmúlni maguktól, s akár halálos kimenetelű hasnyálmirigy betegséget is jelezhetnek.

Amennyiben a hasnyálmirigy nem megfelelő működését sikerül időben diagnosztizálni, a betegséget súlyosságától függően lehet kezelni. Az orvostudomány ma már képes a hasnyálmirigyátültetésre is, melynek során a károsodott részt eltávolítják, s helyébe egészséges részt ültetnek be.

  
Iktatva: Működése Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024