0

A hasnyálmirigy zavarai

A hasnyálmirigy megfelelő működése nagyon fontos egy egészséges életvitelhez. Sajnos ma már a hasnyálmirigy zavarai sokkal elterjedtebbek, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ha nem működik megfelelően a hasnyálmirigy, akkor sok problémát tud okozni, ezért érdemes időnként teljes kivizsgálást elvégeztetni.

A hasnyálmirigy zavarai közül talán a legismertebb az inzulintermelés felborulása. Azt sokan tudják, hogy a nem megfelelő inzulintermeléstől függ a cukorbetegség kialakulása, de azt már kevesebben, hogy a hasnyálmirigy termeli az inzulint. Ezen belül is van az az eset, amikor alig termel, vagy épp fordítva, amikor nagy mennyiségben termeli a hasnyálmirigy az inzulint. Gyógyszeres kezelést igényel mindkettő, de ha rendszeresen szedjük a gyógyszereket, nagyon jól kezelhető.

Hasnyálmirigy zavarai

Hasnyálmirigy zavarai

Egy másik a hasnyálmirigy zavarai közül talán kevésbé ismert. Ez az úgynevezett emésztőenzimek hiánya. Az enzim hiánya olyan tüneteket okoz, mint puffadás, émelygés, vagy ha már kórosabb az állapot, akkor hányás vagy hasmenés. Ezzel a problémával kapcsolatban említhető meg, hogy ilyenkor alakul ki a felszívódási zavar. Mivel a szervezet nem tudja jól lebontani a táplálékot, így nem tudnak kellő mennyiségben felszívódni a tápanyagok.

Bármelyik hasnyálmirigy zavar érint minket, csak és kizárólag orvos adhat rá kezelést. Nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot, hisz egy pici problémából egész életünket megkeserítő betegség alakulhat ki.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024