0

A hasnyálmirigy-kímélő ételek elkészítésénél ajánlott szempontok

Amennyiben a hasnyálmirigy nem képes elegendő enzimet termelni az emésztési folyamatok elvégzéséhez vagy a vércukorszint stabilan tartásához, felszívódási problémák és cukorbetegség is kialakulhat. A csökkent enzimszint miatt a szakorvos különböző enzimkészítményeket írhat elő, melyek pótolják a hiányzó enzimszükségletet. Emellett olyan diétát kell alkalmazni, mely nem terheli túlságosan a hasnyálmirigyet, továbbá könnyen emészthető, hasnyálmirigy-kímélő ételek sokaságából tevődik össze.

A javasolt diétának zsírmentes, rostszegény és enyhén fűszerezett, könnyű ételekből kell állnia. Tilos a koffein, az alkohol és a nikotin bevitele a szervezetbe. Ajánlott a különböző gabonafélék fogyasztása: zab, búza, árpa. A hasnyálmirigy-kímélő ételek elkészítéséhez használjunk finomlisztet, búzadarát és zablisztet. Együnk sok tésztafélét: cérnametéltet, eperlevelet, kiskockát feltéttel (túró, lekvár, zsírszegény sajt stb.).

Hasnyálmirigy-kímélő ételek

Hasnyálmirigy-kímélő ételek

A tejtermékek köréből ajánlott a kefir és a joghurt (tejföl helyett), valamint a zsírszegény tejek és sajtok. Húsfélékből csak zsírmenteseket fogyasszunk, bőr nélkül: csirkét, pulykát, galambot, halféléket és a marhahús sovány részeit. A felvágottak közül az enyhén fűszerezett és zsírmentes húsok ajánlottak, mint hasnyálmirigy-kímélő ételek: préselt sonka, karaj és csirkéből készült felvágottak.

Zsír helyett használjunk növényi olajokat és margarint. Együnk sok friss zöldséget, gyümölcsöt és főzelékfélét: spenótot, zöldbabot, paradicsomot, zöldborsót, salátát, sárgarépát stb. Folyadékbevitelhez ajánlott a friss gyümölcslé, a tiszta víz, teák stb. A hasnyálmirigy-kímélő ételek lényege, hogy óvják a gyomrot és a hasnyálmirigyet.

 

  
Iktatva: Diéta, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024