0

A hasnyálmirigy idült betegségei

A hasnyálmirigy idült betegségei közül a legismertebb a hasnyálmirigy gyulladás. Ez a betegség a hasnyálmirigy szöveteinek pusztulásával, valamint az emésztőenzimek és az inzulintermelés csökkenésével jár. A betegség 70 százalékában a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás a kiváltó ok. A fennmaradó 30 százalékban szerepet játszhatnak a daganatok.

 A hasnyálmirigy idült betegségei bármennyire is jól gyógyíthatóak, mindig visszamarad valamilyen mértékű károsodás. Ha alkoholfogyasztás a betegség kiváltó oka, akkor a gyógyulás után elfogyasztott akár csak egy pohár alkohol is nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni. Rosszabb esetben enzimpótlókat kell szedni, de az inzulinpótlás is szóba jöhet.

Hasnyálmirigy idült betegségei

Hasnyálmirigy idült betegségei

A hasnyálmirigy idült betegségeit, ha nem kezelik, komoly szövődményekkel járhat. A legtöbb hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegség legfontosabb tünetei közé sorolhatjuk a köldöktől induló éles fájdalmat. Legtöbbször övszerűen végig sugárzik az egész derékon. Ha a beteg előrehajol, akkor sokszor enyhülnek a panaszok. Ha ilyen tünetet tapasztalunk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a hasnyálmirigy betegségei nagyon alattomosak, hiszen csak későre jelentkeznek a tünetek.

Fontos tudni, hogy a hasnyálmirigy idült betegségei jól gyógyíthatóak. Ehhez nagyon következetesnek, határozottnak kell lennie a betegnek. Szigorú diéta betartásával már pár napon belül javulhat a beteg közérzete. Sajnos a gyógyulás után is egész életében oda kell figyelnie a betegnek arra, hogy mit eszik és mit iszik.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024