0

A hasnyálmirigy hormontermelése

A hasnyálmirigy hormontermelése nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Olyan fontos hormonok termelődnek itt, amelyek a cukorháztartást szabályozzák. Az alfa sejtek a glukagont állítják elő, amely a vércukor emeléséért felelős. Az inzulin a vércukorszint csökkentését végzi, a béta sejtek termelik. A delta sejtek a szomatosztatin nevű hormon előállítását végzik. Ez utóbbinak a hasnyálmirigy endokrin (belső elválasztású) funkciójának gátlásában van szerepe.

Érdekes „logikai összefüggések” figyelhetők meg a hasnyálmirigy hormontermelésében. Nem termelődik mindhárom hormon egyszerre kontrolálatlanul. Például az inzulin serkenti a béta sejteket, további termelődésre ösztönözvén azokat. Ugyanakkor lassítja az alfa sejtek működését, csökkentve a glukagon előállítást. Ezzel szemben a glukagon serkenti az alfa sejteket és gátolja a béta sejtek működését. A szomatosztatin lassítja mind az alfa mind a béta sejtek működését.

Hasnyálmirigy hormontermelése

Hasnyálmirigy hormontermelése

Amennyiben a hasnyálmirigy hormontermelése nem megfelelő, a vércukorszint vagy kórosan magas vagy nagyon alacsony lesz. Mindkét esetben az életet veszélyeztető állapotba lehet kerülni, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel. A szerv megbetegedése így kihatással van az egész szervezetre.

A hasnyálmirigy a hormontermelés mellett az emésztéshez szükséges hasnyálat is előállítja. A fehérjék, keményítők és a lipidek lebontásához nélkülözhetetlen emésztőenzimek – tripszin, amiláz, tripáz – alkotják a hasnyálat. A termelés csökkenése felszívódási zavarokat okoz. A kevés rostot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek nem előnyösek az enzimtermelés szempontjából.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024