0

A hasnyálmirigy funkciói

A hasnyálmirigy a hasüreg hátsó részében foglal helyet. Amint a neve is mutatja, egy mirigyes szervről van szó, amely mindössze 10-15 cm hosszúságú, s mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. A hasnyálmirigy funkciói, hogy emésztőenzimeket, illetve hormonokat termeljen.

A hasnyálmirigy belső és külső elválasztású mirigyként is igen hasznos szerepet tölt be. A hasnyálmirigy funkciói külső elválasztású mirigyként az emésztőenzimek termelése, valamint a bikarbonát termelés, mely az emésztőenzimek működését segíti elő, belső elválasztású mirigyként pedig az inzulin, glukagon és szomatosztatin hormonok termelése.

Hasnyálmirigy funkciói

Hasnyálmirigy funkciói

Ahhoz, hogy a hasnyálmirigy funkciói hibátlanul működjenek, szükséges betartanunk bizonyos étkezési és életmód-szabályokat, melyekkel hozzájárulhatunk ezen szervünk hosszan tartó és egészséges működéséhez. A hasnyálmirigy legádázabb ellenségei az alkohol, a cigaretta és a koffein. Bizonyított tény, hogy minden elszívott szál cigarettával arányosan növekszik a hasnyálmirigy betegség kialakulásának valószínűsége, ugyanez a helyzet a túlzott koffein- és alkoholfogyasztással is.

A hasnyálmirigy, ha nem tudja funkcióit maradéktalanul ellátni, számos betegség forrása lehet, melyek közül jó néhány igen súlyos lehet és még halált is okozhat. A hasnyálmiriggyel kapcsolatos leggyakoribb betegség a cukorbetegség. Ez szerencsére injekciókkal és megfelelő táplálkozással kordában tartható, viszont nagyon gyakran előfordul, hogy a hasnyálmirigynek ennél súlyosabb elváltozásai alakulnak ki. Például amikor daganatok jelennek meg belsejében, és ez már nem gyógyítható olyan sikerességgel, mint egy cukorbetegség.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024