0

A hasnyálmirigy felépítése

A hasnyálmirigy minden gerincesben – tehát nem csak az emberekben – megtalálható külső elválasztású mirigy. A hasnyálmirigy felépítése alapjában véve két szövettípusból áll: az emésztőenzimeket termelő mirigyekből, valamint a hormonokat előállító szigetsejtekből. A hasnyálmirigy vagy pancreas a hasüreg felső részében, a második ágyéki csigolya magasságában, a patkóbél homorulatában helyezkedik el.

A hasnyálmirigy keskeny, hosszúkás, körülbelül 20 cm hosszú, puha tapintású, egyenetlen felszínű, sárgásszürke mirigy. A hasnyálmirigy felépítése három részből áll, mely a fej, ami a patkóbél homorulatában található, a test, mely a gyomor mögött helyezkedik el, valamint a farok, mely a lépig nyúlik.

A hasnyálmirigy felépítése

Hasnyálmirigy felépítése

Ezen kívül még a hasnyálmirigy felépítésénél említhetjük a víz, ásványi sók, valamint az enzimek összetételét. A hasnyálat elválasztó részek között apró sejtcsoportok találhatóak, melyek belső elválasztású mirigyrészt alkotnak, ezek váladéka a hajszálerek vékony falán át közvetlenül a véráramba kerül, majd ezek a sejtszigetek termelik a mindenki által már ismert inzulin nevű hormont. Ez a hormon teszi lehetővé szervezetünk számára, hogy a bevitt táplálékból felszívódott cukrok és szénhidrátok anyagcseréje létrejöhessen. A hasnyálmirigy váladéka kifejezetten fontos az emésztésben, mivel a vékonybél nedvével egyesülve komoly és fontos emésztőmunkát végeznek.

A hasnyálmirigy felépítése mellett fontos tudnunk, hogy három hormont termel, mely az említett inzulin, a glukagon (ami az inzulinnal ellentétben emeli a vércukorszintet), és a szomatosztatin (ami azért felelős, hogy gátolja az előző két hormon felszabadulását).

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024