0

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy daganat kiindulási pontja leggyakrabban a hasnyálmirigy fej. A hasnyálmirigy daganat egy igen alattomos betegség, leggyakrabban csak akkor derül fény rá, amikor már áttéteket is okozott más gyomortáji részekre. Nagyon fontos a rendszeres időközönkénti szűrő vizsgálatok látogatása, hogy az ilyen jellegű problémákra időben fény derüljön.

A hasnyálmirigy fejből kiinduló hasnyálmirigy daganat leggyakoribb tünetei a hirtelen fogyás, a hányinger, hányás, rossz közérzet és gyengeség. Azok a betegek, akik ilyen jellegű betegségben szenvednek, egy-két hónap leforgása alatt akár 15-20 kilogrammot is veszíthetnek súlyukból.

Hasnyálmirigy fej

Hasnyálmirigy fej

Azok a daganatok, melyek a hasnyálmirigy feji részéből indulnak ki, epepangást okoznak, mivel elzárják az epeutakat, s ennek hatására sárgaság és erős bőrviszketés alakulhat ki. Sajnos, a hasnyálmirigy daganatok egyik legtipikusabb jellemzője, hogy ha egyszer megjelentek, nagyon gyors szaporodásnak is indulnak, és rövid időn belül átterjedhetnek más létfontosságú szervekre is, súlyosan megfertőzve ezeket.

Ha a hasnyálmirigy feji részében kialakult a daganat, mindenképpen drasztikus fellépésre van szükség ennek eltüntetése végett. Legtöbbször műtét, sugárkezelés vagy kemoterápiás szerek alkalmazásával szokták kezelni. Ha még korai stádiumban van a hasnyálmirigy daganat, a műtétet szokták javasolni, viszont, ha már előrehaladott a betegség, akkor úgynevezett pallitív kezeléseket szoktak alkalmazni, mely a sárgaság mértékének csökkentésére irányul, viszont a teljes gyógyulás ebben a szakaszban már nem lehetséges.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024