1

A hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő apró szervecske. Felépítését tekintve három részből áll: a farok-, a test- és a fejrészből. A hasnyálmirigy farokrész a lépig nyúlik el, és egy fokozatosan elkeskenyedő részben ér véget. Fejrésze a patkóbél homorulatába helyezkedik el, maga a test pedig a gyomor mögött kap helyet.

A feji résztől kezdve egészen a hasnyálmirigy farokrészéig, az egész szervben számos mirigyvégkamra található, melyek az emésztőenzimek termelésében játszanak nagyon fontos szerepet. Ezek az enzimek leginkább a fehérjék, a cukrok és a zsírok lebontásában játszanak közre.

Hasnyálmirigy farokrész

Hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy farokrész, csakúgy, mint ezen szerv többi része, kettős elválasztású mirigy. Külső elválasztású mirigyként enzimeket termel és a táplálék lebontásában segít, belső elválasztású mirigyként pedig olyan létfontosságú hormonokat állít elő, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin. Ezeket a hormonokat az alfa, a béta és a delta sejtek termelik, és közvetlenül a véráramba kerülnek.

Ahhoz, hogy megőrizhessük a hasnyálmirigy farokrész, csakúgy, mint ezen szerv többi részének egészségét, és biztosíthassuk hosszú távú funkcionálását, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, a mozgásban gazdag életmódra, valamint űzzük ki életünkből a szervezetünket nagymértékben mérgező anyagokat, elsősorban az alkoholt, a cigarettát és a koffeint.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Egy hozzászólás "A hasnyálmirigy farokrész"

  1. Gyuri Leila szerint:

    Nagymamám ultrahang leletén találtunk egy olyan kifejezést, hogy a hasnyálmirigy farok árnyékolt. Meg tudná mondani, hogy ez pontosan mit jelent?

    Köszönjük előre is!

    Gyuri Leila

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024