0

A hasnyálmirigy fájdalom enyhítése

A hasnyálmirigy fájdalom elsősorban annak tulajdonítható, hogy a hasnyálmirigyben keletkezett gyulladás időről-időre fellángol, ennek következményeként a páciensnek állandósult, változó intenzitású közép-hastáji fájdalmai vannak. Ilyenkor gyakrabban alakulnak ki szövődmények, mint például gyulladt szövettömegek, hasnyálmirigy-ciszta vagy hasnyálmirigy-rák. A fájdalom órákig, sőt napokig is eltarthat. Az emésztőenzimeket termelő sejtek pusztulásának következtében a fájdalom egy idő után abbamarad.

Az idült gyulladás mindamellett, hogy elviselhetetlen hasnyálmirigy fájdalom kíséri, a hasnyálmirigy szerkezetében és működésében egyaránt helyrehozhatatlan károkat okoz. Az emésztőenzimek számának csökkenése következtében a táplálék felszívása elégtelen lesz, így nagyobb mennyiségű és szokatlanul bűzös lesz a páciens széklete.

Hasnyálmirigy fájdalom

Hasnyálmirigy fájdalom

A hasnyálmirigy fájdalom, s az ismétlődő fellángolások kezelése függ a betegség súlyosságától. Fontos, hogy kerüljük az alkoholt, továbbá fogyasszunk kevesebb táplálékot. A kevesebb étel és az intravénás folyadék nem terheli meg túlságosan a beleket és a hasnyálmirigyet, ezért enyhülnek a fellángolások, s ezzel együtt a fájdalom is, ezáltal a beteg közérzete sokat javul.

A hasnyálmirigy fájdalom enyhítésére mindezek mellett néha fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. Ha a fájdalom még ezután is megmarad, szövődmények, ciszták után szoktak kutatni a hasnyálmirigyben. A felgyülemlett, gyulladt tömeg eltávolításához műtéti beavatkozás szükséges. A megnövekedett szövettörmeléket és cisztát, amelyek a fájdalom kiváltói, le kell szívni, mivel halálos is lehet, ha nem avatkoznak be ily módon.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024