0

A hasnyálmirigy emésztőenzim feladata, szerepe

A hasnyálmirigy elsődleges funkciója a táplálék feldolgozása és lebontása. Ezt a feladatot a hasnyálmirigy emésztőenzim végzi, amely a táplálékkal bekerült fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat bontja le. A hasnyálmirigyben termelt emésztőenzimek egy epével közös vezetéken át a patkóbélbe jutva fejtik ki hatásukat.

Egyes hasnyálmirigy betegségek következtében gyakran csökken a vékonybél és a hasnyálmirigy emésztőenzim termelése. Ez emésztési problémákhoz vezethet, ugyanis a táplálék nem tud teljes mértékben felszívódni a szervezetben. A különböző hasnyálmirigy betegségek és emésztőenzimek csökkenésének kiváltó oka lehet az alkoholizmus is. Gyakori emésztési problémák, reflux, vagy túlzott savtermelés esetén fontos szakorvoshoz fordulni, ugyanis a betegség súlyosbodhat, és akár hasnyálmirigy daganat kialakulásához is vezethet.

Hasnyálmirigy emésztőenzim

Hasnyálmirigy emésztőenzim

A nagymértékű súlyvesztés, a gyakori haspuffadás is az emésztőenzimek hiánya következtében alakulnak ki. Az emésztőenzimek elsődleges feladata a szervezetbe került táplálék, zsírok, fehérjék, szénhidrátok és vitaminok lebontása. A hasnyálmirigy emésztőenzimjei nélkül nem tud végbemenni az emésztési folyamat, tehát minél jobban pusztítjuk őket, annál rohamosabb ütemben fogynak, akár halálos betegséget is vonva maguk után.

Az alkohol, nikotin, koffein mind pusztító hatással vannak úgy a hasnyálmirigy emésztőenzimjére, mint a szervezet többi enzimjére, ugyanis ezek olyan anyagok, melyeket a szervezet nem tud felhasználni működéséhez, csak salakanyag marad utánuk, melyet testünk magába szív. Emésztési problémák esetén fontos szakorvoshoz fordulni, mielőtt a betegség súlyossá válna.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024