1

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő, mindössze 70-100 grammos, lapos szerv, mégis megfelelő működése életbevágóan fontos a szervezet szempontjából. A hasnyálmirigy elváltozásai leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás hatására következnek be, ritkábban mellékpajzsmirigy túltengése miatt vagy egyéb rendellenességekből adódóan.

A hasnyálmirigy elváltozásai hasnyálmirigyrák formájában is jelentkezhetnek, mely egy igen kóros és veszélyes elváltozás. Kialakulhat a mirigy belsejében, illetve ennek farki részében is. Amennyiben ilyen fajta betegség van kialakulóban, sajnos az esetek többségében csak már igen előrehaladott szakaszban fedezik fel, mivel a kezdeti stádiumokban szinte teljesen tünetmentes. Előrehaladott szakaszban a hasnyálmirigyben kifejlődött daganat növekedni kezd, s ez görcsös fájdalmat eredményez, valamint súlyos emésztési zavarokat is okozhat nagyon sok esetben.

Hasnyálmirigy elváltozásai

Hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy elváltozásai, különösen a hasnyálmirigyrák kialakulása lehet örökletes, viszont bizonyított tény az is, hogy a dohányzó egyének esetében sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint a nem dohányzóknál.  Minden szál elszívott cigaretta arányosan növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

A hasnyálmirigy elváltozásai többféle módon kezelhetők, ennek legdrasztikusabb fajtáját, a hasnyálmirigyrákot műtéti beavatkozás útján szokták hatástalanítani, méghozzá úgy, hogy eltávolítják szervezetünkből a teljes daganatot. Mivel a korai felismerés sajnos nagyon ritka, ezért mire felfedezésre kerül sor, már gyakran áttétek is képződnek, emiatt pedig a műtét során gyakran az egész hasnyálmirigyet eltávolítják szervezetünkből, áttétek esetén pedig előfordul, hogy a gyomor vagy a lép egyes részeit is.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Egy hozzászólás "A hasnyálmirigy elváltozásai"

 1. Tóth Sarolta szerint:

  Kérdésem:

  Hasnyálmirigy teljes elsorvadása esetén, törmelékek és álciszták kialakulása, krónikus székrekedést és éjszakai fájdalmakat okoznak.
  2002-a vezetékben tágítás volt, kreont szedek, súlyom már csak 36 kg. Korom:82 év.Diétázom.
  Mit tehetnék a fájdalom ellen?
  Van-e esélyem javulásra?

  szeretnék választ kapni.

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024