0

A hasnyálmirigy elhalás folyamata

A hasnyálmirigy elhalás voltaképpen egy láncreakcióként is felfogható, amely a hasnyálmirigy-sejtek elhalásával kezdődik. Egy kanadai kutatócsoport kimutatta, hogy a glükózamin hatására csökken a magas vércukorszint, viszont ezzel egy olyan folyamat veszi kezdetét, amely során egy fehérjetípus indul pusztulásnak, amely a hasnyálmirigy-sejtek számára elengedhetetlen a fejlődéshez és az életben maradáshoz. Ez a hasnyálmirigy-sejtek elhalásához vezet, majd a hasnyálmirigy elhalásához is.

Ez a sejtelhalás a hasnyálmirigyben és a szövetekben megnöveli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Minél nagyobb mennyiségű glükózamin kerül be a szervezetbe, annál nagyobb mértékű lesz a sejtelhalás és annál gyorsabb a hasnyálmirigy elhalás is.

Hasnyálmirigy elhalás

Hasnyálmirigy elhalás

Fontos megjegyezni azt, hogy először nem a hasnyálmirigy hal el, hanem a benne található sejtek indulnak pusztulásnak elsősorban a glükózamin hatására, s ebből fakad később a hasnyálmirigy elhalás is. A hasnyálmirigy-sejtek elhalása a következő tünetekről ismerhető fel: emésztési problémák, gyakori haspuffadás, étvágytalanság, nagymértékű súlyvesztés, fáradékonyság, szédülés, hányinger stb.

Ha időben felismerik a betegséget, gyógyítható, viszont a kései stádiumban történő diagnosztizálás és kezelés már nem segít a páciens egészségének visszaszerzésében. Ilyenkor már csak élethosszabbító terápiák alkalmazhatók. A hasnyálmirigy elhalás súlyosbodhat, tumorokat alakíthat ki, amelyek áttéteket hoznak létre a szervezet távolabb eső szerveiben is. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésekre, a betegség kialakulásának megelőzése végett.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024