0

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedése

A szerv exokrin részében kialakult hasnyálmirigy daganat rendszerint későn okoz tüneteket, és akkorra már áttétek is képződnek a nyirokrendszerben, a májban vagy a tüdőben stb. Ezzel szemben az endokrin eredetű daganatok – bár csak az esetek 10%-át teszik ki – kevésbé agresszívek, nem minden esetben rosszindulatúak, és az esetek zömében korán felhívják magukra a figyelmet.

A hasnyálmirigy daganat ha a szigetsejtekből indul ki, akkor a mirigy belső elválasztású – hormontermelő – funkciójában okoz zavarokat. Az alfa sejtekből eredő daganat a glükagóma. A daganat túlzott mértékben kezd glükagont termelni, aminek következtében megnő a vércukorszint, és a cukorbetegség jellegzetes tünetei jelentkeznek.

Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat

Egy másik endokrin hasnyálmirigy daganat az inzulinóma. A béta sejtekből kiinduló tumor a megnövekedett inzulintermeléssel felborítja a szervezet cukorháztartását, és ennek következtében – mivel serkenti a sejtek szőlőcukor felvételét – drasztikusan leesik a vércukorszint, és hypoglikémia alakul ki.

A delta sejtekből kifejlődő hasnyálmirigy daganat a szomatosztatinóma. A daganat a sztomatosztatin hormon túltermelésével blokkolja az inzulin és glükagon termelést, jelentős károkat okozva a cukorháztatásban, és nemcsak. A G-sejtekből alakul ki a gasztrinóma, amely a fokozott gasztrin termelésével növeli a gyomor savtermelését, és ennek következtében gyomor- vagy nyombélfekély alakulhat ki. A hasnyálmirigy endokrin eredetű daganatai sok esetben műtéttel eltávolíthatók, és a betegek gyógyulási esélyei aránylag magasak.

 

 

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024