0

A hasnyálmirigy csökkent működése

A hasnyálmirigy legfontosabb szerepe az inzulintermelés. Ha a hasnyálmirigy csökkent működésről árulkodik, valószínűleg cukorbetegség alakul ki. A hasnyálmirigynek fontos szerepe van a szervezet működésében, többek közt az emésztésben is.

A hasnyálmirigy csökkent működése emésztési zavarokhoz vezet. A táplálék a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek segítségével bomlik le, melynek hiányában az emésztés leáll, és a táplálék ugyanolyan formában marad. A beteg emiatt érezhet intenzív görcsöket, hasi fájdalmakat, valamint a hirtelen fogyás is ennek tudható be. Ilyenkor a legjobb módszer a görcsök enyhítésére a koplalás, ami azt jelenti, hogy sem tápanyagot, sem vizet nem vihetünk be a szervezetünkbe, csakis infúzió által.

A hasnyálmirigy csökkent működése

A hasnyálmirigy csökkent működése

A hasnyálmirigy enzimeket termel, és a hasnyálmirigy csökkent működését az is okozhatja, hogy valamelyik enzim nagyon kis számban termelődik. Amennyiben ezt későn észleljük, emésztési zavarokat tapasztalhatunk, és ha ezek görcsökkel és egyéb tünetekkel társulnak, akkor a probléma ennél súlyosabb is lehet. Ilyen esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

A hasnyálmirigy csökkent működéséért nagyon sok minden felelőssé tehető. Ilyen a nem megfelelő életmód, a dohányzás, a koffein, az alkohol, a kevés mozgás, ugyanakkor rákos megbetegedés is állhat a probléma mögött. A rákos megbetegedések közül sajnos a hasnyálmirigyrák a legveszélyesebb, mivel a tünetek későn észlelhetőek. Ezért ha bármilyen jel is a hasnyálmirigy csökkent működésére utal, azonnal végeztessünk el alapos vizsgálatokat!

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024