0

A hasnyálmirigy béta sejtjei

A hasnyálmirigy béta sejtjei belső elválasztásúak, továbbá kiemelt jelentőségűek és fontosságúak szervezetünk megfelelő működéséhez, ugyanis ezek a Langerhans-szigetekben található sejtek állítják elő az inzulint, amely elengedhetetlen szervezetünk cukorszintjének megfelelő szinten tartásához, ugyanis testünk sejtjei csak az inzulin segítségével képesek felvenni a vérből a glükózt.

A béta sejtek nem megfelelő működése esetén nem tudnak a szervezet számára kellő mennyiségű inzulint biztosítani. Ebben az esetben külsőleg, inzulin injekciókkal pótolhatjuk az inzulinhiányt. Előfordulhat az is, hogy leredukálódik a hasnyálmirigy béta sejtjeinek a száma betegségeket vagy daganatos megbetegedéseket követően. Ebben az esetben különböző orvosi eljárásokkal a béta sejtek száma ismét a megfelelő szintre hozható, ugyanis a béta sejtek regenerálódó tulajdonsággal rendelkeznek.

Hasnyálmirigy béta sejtjei

Hasnyálmirigy béta sejtjei

A hasnyálmirigy béta sejtjeinek legnagyobb ellensége az alkohol valamint a nikotin, melyek folyamatosan tizedelik ezen fontos sejtek számát. Noha inzulin injekciókkal ezen sejtek munkája pótolható, mégis szervezetünk számára természetesebb, ha az inzulint ő állítja elő saját maga számára. Ez anyagilag is előnyösebb, ugyanis nem kell pénzt adnunk az injekciókért, és tűt sem kell magunkba szúrnunk.

Az inzulinnak további fontos tulajdonsága, hogy támogatja a zsírszöveteket, és a szervezetünk raktáraiban tartja a zsírokat. Amennyiben nincs inzulin a szervezetben, a zsírok nem maradnak a raktárakban, és emiatt nagymértékű testsúlycsökkenés lép fel.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024