0

A hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése

A hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése határozza meg a hasnyál funkcióját, illetve a többi szervvel való kapcsolatát. A hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, 12-14 cm hosszúságú mirigy, amely a hasüreg felső részében található, a patkóbél homorulatában, a lumbális 1-es és 2-es csigolya magasságában.

A hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése révén összenőtt a patkóbéllel. A hasnyál feji része a legszélesebb, amely a hasi főér előtt húzódó hasnyálmirigytestben folytatódik, majd a farki vége a lépnél végződik. A hasnyálmirigy kettős funkciót lát el: exokrin és endokrin, vagyis a váladékokat a véráramba, valamint a bélbe juttatja.

Hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése

Hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése

A hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedését tekintve, elülső felszíne szomszédos a patkóbél-vékonybél átmenettel, valamint a gyomor hátsó részével a nagycsepleszen keresztül és a harántvastagbél-leszállóvastagbél határán található bal vastagbél kanyarulattal. A hasnyálmirigy hátulsó felszíne pedig az alsó fővénához és a rekeszhez simul. A jobb oldali szél mentén húzódik az epevezeték körülbelül a középtájon, majd innen csatlakozik hozzá a mirigy fő kivezető csöve. Az epevezeték, valamint a mirigycső a patkóbélbe nyúlik át, ahonnan a papilla duodeni major-on keresztül a bélüregig húzódnak.

A hasnyálmirigy anatómiai elhelyezkedése mellett fontos megemlíteni a hasnyál főbb funkcióit. Ez a kb. 80-100 grammnyi mirigy életfontosságú funkciókat lát el. Előállítja a szervezet számára szükséges inzulint és glukagont, valamint egy emésztőnedvet, amely képes lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, illetve zsírokat.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024