1

A hasnyálmirigy alulműködése

Bár sokan nem vesznek róla tudomást, mégis a hasnyálmirigy alulműködése számos enyhébb és súlyosabb probléma forrása lehet. Külső elválasztású mirigy voltából adódóan számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen hormont termel, mint a glukagon, az inzulin vagy a szomatosztatin. A hasnyálmirigy alulműködés esetén nem tudja előállítani a szervezet számára szükséges mennyiséget ezekből a hormonokból, s ez súlyos betegségek kialakulásához vezethet, például ha nem megfelelő az inzulintermelés, kialakul a cukorbetegség.

Belső elválasztású mirigy lévén, a hasnyálmirigy az általa termelt nedvben, a hasnyálban olyan emésztőenzimeket termel, melyek elengedhetetlenek szervezetünk számára az emésztés lebonyolításához. Amennyiben a hasnyálmirigy alulműködése lép fel, ezekből az emésztőenzimekből sem tud annyit termelni, hogy szervezetünk igényét kielégítse, s ez enyhébb vagy súlyosabb emésztési problémákhoz, adott esetben akár hasnyálmirigy daganathoz is vezethet, ami halálos is lehet.

Hasnyálmirigy alulműködése

Hasnyálmirigy alulműködése

Amennyiben szokatlan hasi fájdalmat, nem megfelelő emésztést és székletürítést vagy megváltozott közérzetet, folyamatos gyengeséget vagy fáradékonyságot tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel a hasnyálmirigy alulműködését csak orvosilag lehet diagnosztizálni.

Minél tovább halogatjuk az orvoshoz fordulást, annál nagyobb esély van komolyabb betegség kialakulására és súlyosbodására. Az ilyen esetekben a kezelést általában gyógyszerekkel kezdik, a betegség súlyosságától függően. Hasnyálmirigy daganat kialakulása esetén, mely a hasnyálmirigy alulműködéséből és az orvoshoz fordulás elhanyagolásából fakadhat, műtéti beavatkozást alkalmaznak.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás "A hasnyálmirigy alulműködése"

  1. Fodor Anita szerint:

    Állandó hasfájás és puffadás gyötör.Hol megy a hasam ,hol meg kemény és kevés a székletem.A puffadás alatt a gázok van mikor nagyon nehezen távoznak és tyúkbélhez hasonló szaga van.Próbáltam laktóz mentesen étkezni de ugyan úgy megmaradtak a problémák.Gluténmentes étkezés sem vált be.Kérem adjon tanácsot hogy hova forduljak mert a háziorvos nem sokat segített.Előre is köszönöm.

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024