0

A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be

A hasnyálmirigy amilyen kicsi, épp olyan létfontosságú szervünk. Elhelyezkedését tekintve a hasüreg hátsó falán, az L2-es csigolya magasságában található. A hasnyálmirigyben találhatóak meg a Langerhans-szigetek, melyek fő funkciója, hogy belső elválasztású hormonokat termelnek. A hasnyálmirigy alfa sejtjei glukagon hormont termelnek, míg béta sejtjei az inzulin termeléséért felelősek.

A hasnyálmirigy alfa sejtjei tehát a glukagon termelésben játszanak nagyon fontos szerepet. Ezek ellentétes működésűek a béta sejtekkel, mert míg a béta-sejtek inzulint termelnek, addig az alfa-sejtek az inzulinnal ellentétes sejteket, melyek emelik a vércukorszintet. Az inzulin és a glukagon tartja szinten az optimális vércukorszintet. Amennyiben a vércukorszint az optimális érték fölé emelkedik, a hasnyálmirigy automatikusan több inzulint kezd el termelni, amely csökkenti a vércukorszintet.

Hasnyálmirigy alfa sejtek

Hasnyálmirigy alfa sejtek

A hasnyálmirigy alfa sejtek elengedhetetlen funkciót töltenek be szervezetünk egészséges működése szempontjából, mivel a béta sejtekkel karöltve egyensúlyban tartják a szervezet vércukorszintjét.

A hasnyálmirigy tehát egy nagyon fontos szervünk. Begyulladása, megbetegedése kihathat más létfontosságú szerveinkre is, úgy mint a szívre, a tüdőre, a gyomorra, valamint a légzőszervekre. A hasnyálmirigy egészségének megőrzése érdekében óvakodjunk a túlzott alkohol és dohány-fogyasztástól, ugyanakkor ha bármilyen nemű fájdalmat érzékelünk hasüregünkben, rögtön forduljunk orvoshoz.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024