0

A hasnyálmirigy és epe szerepe

Hasnyálmirigy és epe – emésztőrendszerünk részei, közös emésztési folyamataik biztosítják szervezetünk anyagcseréjének működését. Az epét a máj termeli, viszont az epehólyag raktározza. Az epehólyag szoros kapcsolatban áll a hasnyálmiriggyel, ugyanis együttes működésük szükséges az emberi szervezet egészségéhez.

Az étkezés során testünkbe kerülő tápanyagokat és zsírokat szervezetünk csak megfelelő átalakítást követően tudja hasznosítani. Ezt az átalakító folyamatot emésztésnek hívják. A zsírok lebontása a gyomor utáni patkóbélben történik. A patkóbélbe kerülnek egy közös kivezető csövön keresztül a máj, hasnyálmirigy és epe zsírbontó nedvei, melyek patkóbélbe kerülésüket követően elkezdik munkájukat.

Hasnyálmirigy és epe

Hasnyálmirigy és epe

Az epét már a középkorban nagy tisztelet övezte, hiszen köztudott volt, hogy olyan mérgező anyagokat tartalmaz és ürít, melyek ha a szervezetbe jutnának, súlyos betegségeket okoznának. A máj epevezetéke a hasnyálmirigy és az epe hólyagjának vezetékével együtt közös epevezetékké kapcsolódik össze. A máj által termelt epe ezen epevezetéken keresztül hagyja el a májat, majd az epehólyagba kerül, ahol raktározódik.

A hasnyálmirigy a gyomor alatt található, szinte vízszintes formában helyezkedik el. Különböző emésztőenzimeket termel, melyeket a hasnyállal együtt bocsát a patkóbélbe. Szintén a hasnyálmirigy állítja elő az inzulint, mely szabályozza szervezetünk vércukorszintjét. A hasnyálmirigy és az epe különböző emésztőenzimeket termelnek, melyeket egy közös csatornán át juttatnak a patkóbélbe, ahol végbemegy az emésztési folyamat.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024