0

Áttétes hasnyálmirigyrák

A daganatos megbetegedések közül hazánkban az ötödik vezető halálok az áttétes hasnyálmirigyrák. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon későn diagnosztizálják. Bujkáló betegségnek is nevezik, hisz későn okoz problémákat, és nincs specifikus tünete, ami jelezné a rák jelenlétét.

Az áttétes hasnyálmirigyrák a késő felfedezés miatt nagyon könnyen terjed szét nemcsak a környezetében lévő szervekre, hanem az egész testre is. Nem egyszer találtak az orvosok áttétet a gerincben és a koponyacsontban. A késő felfedezés miatt jelen pillanatban a hasnyálmirigyrák nem operálható, ezáltal nem is gyógyítható. Kevés az az eset, amikor még időben fedezik fel a betegséget. Az orvosok elmondása szerint ezek általában a véletlennek köszönhetőek.

Áttétes hasnyálmirigyrák

Áttétes hasnyálmirigyrák

Vannak azonban olyan tünetek, melyek okot adnak arra, hogy gyanakodjunk. Az áttétes hasnyálmirigyrákra figyelmeztethet a köldökből induló, hátba sugárzó fájdalom, az 1-2 hónap alatt akár 15-20 kg fogyás, de a derékfájdalom is lehet az egyik tünet. Mivel nincsenek meghatározó tünetek, ezért is van az, hogy a betegek csak későn kerülnek orvoshoz.

Az áttétes hasnyálmirigyrák okait és fejlődését jelen pillanatban is vizsgálják a kutatók. Kiváltó okát még nem találták meg, de a dohányzás illetve a mértéktelen alkoholfogyasztás hozzájárulhat a daganat kialakulásához. Az áttétek képződése pedig rohamos iramban fejlődik. Sok esetben akár pár hónap alatt szinte az egész szervezetet behálózhatja.

  
Iktatva: Hasnyálmirigyrák Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024